İzmir'de bir araya gelen 8 toplum örgütü, sigortasız ve güvencesiz çalıştırmaya karşı başlattığı imza kampanyasında binlerce imza topladı. Toplanan imzalar BDP Milletvekili Sebahat Tuncel aracılığı ile Meclis'e sunulacak.
İzmir'de Deri İşçileri Derneği, İşçi Hakları Derneği, Kundura İşçileri Derneği, Afrikalılar Derneği, Ege 78'liler Derneği, Kondularda Yaşam Kooperatifi, Ortak Yaşam Kooperatifi ve Özgür Yaşam Kooperatifi, sigortasız ve güvencesiz çalışma koşullarının düzeltilmesi amacıyla imza kampanyası başlattı. 6 Mart'ta başlatılan kampanya kapsamında 11 bin bildiri dağıtılırken, 4 bin 205 imza toplandı. 8 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek başlattığı kampanya kapsamında internet ortamında da http://herkesesigorta.blogspot.com adresiyle de daha fazla kesime ulaşmayı hedefleniyor. Kampanya kapsamında 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda da seyyar imza stantları kurularak, bin imza daha toplanması amaçlanıyor. Kampanya 18 Mayıs'ta düzenlenecek geniş katılımlı bir sempozyumla sona erdirilecek.
10 milyonun üzerinde kişi kayıt dışı çalışıyor
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ağustos-Eylül-Ekim 2009 döneminde yaptığı hane halkı işgücü araştırması sonucuna göre, Türkiye'de 22 milyon 20 bin kişiden istihdamdaki 10 milyon 25 bin kişi kayıt dışı çalıştırılıyor. Yapılan araştırmaya göre de, yoğunlukla tarım, inşaat, tekstil, deri, kundura başta olmak üzere birçok sektörde kayıt dışı çalışma var. Kayıt dışı işçilerin çoğunluğunu ise kadınlar oluşturuyor.
Söz konusu sempozyuma çeşitli katılımcıların yanı sıra BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de katılacak. Kampanya yürütücüleri, sempozyuma katılacak olan Tuncel'e toplanan imzaları teslim edecek. Tuncel ise imzaları TBMM'ye taşıyarak, konuyla ilgili soru önergesi ya da kanun teklifi sunacak. Kampanya yürütücülerinden Ortak Yaşam Kooperatifi'nden Erkan Görmüş, kampanya boyunca toplanan imzaları ayrıca TBMM Başkanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na da ileteceklerini ifade etti.
Amaç toplumu bilinçlendirmek
Amaçlarının aslında toplumu uyandırmak ve bilinç kazandırmak olduğunu dile getiren Görmüş, "En büyük amacımız aslında bu. Ancak sendikalar ve konfederasyonlar bize bu konuda kurumsal bir destek sunmadı. Bu anlamda da kısır kaldı. İğneyle kuyu kazmaya benziyor. Fakat bir taraftan da küçük de olsa bir şeyler yapmak gerekiyor. Halkı bilinçlendirmek adına oradaki insanlarla sürekli görüşme halindeyiz. O kurumlarda bu tür faaliyet ve bilinçlendirme adına toplantılar yapıyoruz. Etkinlikler yapıyoruz. Sohbetler, söyleşiler yapıyoruz. İnsanlara bir bilinç aşılamaya çalışıyoruz. Genel anlamda bunları yapıyoruz. Fakat asıl mesele sokak. Bu talepler sokakta dile getirilirse daha etkili olacak" diye ifade etti.
'Sigortasız çalıştırmak suçtur'
Sendikaların kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırılma konusunda işyerlerini denetlemesini istediklerini ifade eden Görmüş, bunun bu şekilde de belgelenmesini amaçladıklarını söyleyerek, "Sigortasız ya da kayıt dışı çalıştırma normalde yasal olarak suç. Bunun denetimi ise yok. 200 TL'ye de insanlar çalışıyor. Asgari ücret alıp da sigortasız çalışanlar var. Şikayet ettiğinizde de herhangi bir işlem yapılmıyor. İnsanların örgütlenmesi gerekiyor. Sendikalarda ya da farklı şekillerde. Bu işin başka çözümü yok" diye konuştu.
'Sigortalı olunca kolay kolay kapı önüne koyamıyorlar'
Deri İşçileri Derneği Yöneticisi Yalçın Yanık, sigortanın çeşitli getirilerinin olduğunu belirterek, "Kolay kolay kapı önüne koyamıyorlar. Bu güvenceyle ortaklaşabiliyor insanlar. Olumlu şeyler de gördük bu süre içinde. Deri işçileri olarak bunun bileşeniyiz. Toplantılarla sigortasızlığı nasıl önleyebiliriz, nasıl sigortalı olabiliriz, nasıl kayıt dışı çalışmayı önleyebiliriz, devletin kurumlarını nasıl harekete geçirebiliriz tartışıyoruz. Bunları gündemimize aldık. İlk önce bölge müfettişlerini harekete geçirip, çağıralım ve resmi yazışmalarda bulunalım dedik. Bir şekilde bu önlensin. Anayasal haktır sigortalı çalışma. Bunu kullanalım dedik. İnşaat, tekstil işçileri, ayakkabıcılık sektöründe çalışan arkadaşlarımız hep sigortasız. El birliğiyle mücadele edersek daha kolay netice alırız" dedi.
Talepler
Kampanya kapsamında imza atılan dilekçelerde ise şu talepler yer alıyor: "Sigortasız çalışmada denetim yetersiz, bu suçun işlenmesin engellenmesi için cezai yaptırımlar ise yetersiz. İşçilerin ve ailelerinin sağlığı, geleceği, emekliliği, yaşlılığı ve hayatı olan sigorta için ciddi ve samimi uygulama geliştirilmeli. Denetim gerçekçi ve mümkün hale getirilmeli. SGK buna uygun yapılandırılmalıdır. Taşeronlaşma, esnek üretim ve fason çalıştırma sigorta denetimini zorlaştırmaktadır. Üst işveren, iş verdiği tüm fasonların ve taşeronların sigortasız çalıştırmasından dolayı sorumlu tutulmalı ve caydırıcı cezai yaptırımlarla denetlenmelidir. Hükümet ve Çalışma Bakanlığı görevini yerine getirmeli, işçilerin haklarının gasp edilmesine müsaade eden bu zemini ortadan kaldırmalıdır. TBMM, iki çalışandan birinin sigortasız ve kayıt dışı çalışmasını engellemeye dönük bir araştırma komisyonu kurmalı ve bu insanlık dışı çalışma koşullarının ortadan kaldırılmasını sağlamalıdır."