Bu yıl beşincisi düzenlenecek "Uluslararası İşçi Filmleri Festivali", 1-10 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilip, ardından kent kent Türkiye’yi gezecek.
İlk kez 2006 yılında gerçekleştirilen "Uluslararası İşçi Filmleri Festivali"’nin bu yıl beşincisi düzenlenecek. "Uluslararası İşçi Filmleri Festivali", 1-10 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, İzmir ve Ankara’da eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Festival daha sonra geçen yıllarda olduğu gibi kent kent süren ve bütün yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacak. Temel amaçları Türkiye ve dünyadan emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmak ve işçi filmi üretimini özendirmek olan festival, bu yıl düzenleyen kurumların sayısının artmasıyla daha da güçlü bir şekilde izleyicinin karşısına çıkacak. Festival, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Sendika.Org ve Halkevleri tarafından düzenleniyor.
‘Tüm gösterimler ücretsiz sergilenecek’
Festivalin açılışı 2 Mayıs akşamı Beyoğlu’ndaki Yeni Rüya Sineması’nda yapılacak. Oyuncu Levent Üzümcü’nün sunacağı gecede, her yıl olduğu gibi bu yıl da emek sineması dostlarına ve Sine-Sen tarafından belirlenecek bir sinema emekçisine teşekkür plaketi sunulacak. Festivalde gösterimler İstanbul’da, Beyoğlu Sineması, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Salonu, İstanbul Halkevi; Ankara’da, Batı Sineması, Alman Kültür Merkezi, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Sakarya Meydanı; İzmir’de; İzmir Fuarı İsmet İnönü Kültür Merkezi, İzmir Fuarı Gençlik Tiyatrosu’nda yapılacak. Bu gösterimlerin dışında birçok yoksul mahallede ve işyerlerinde de özel gösterimler düzenlenecek. Tüm gösterimler her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olacak.
Festivalin teması: Güvencesiz çalıştırılma
Festival kapsamında bu yıl 3-4 Mayıs tarihlerinde Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ‘LaborComm/Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı’ düzenlenecek. Altı bildiri, iki çağrılı bildirinin sunulacağı, ayrıca medya emekçilerinin, iletişim emekçilerinin ve emekten yana alternatif medyanın tartışılacağı iki panelin yer alacağı 2 günlük konferans aynı zamanda www.sendika.tv adresinden internetten canlı yayınlanacak. Konferans, Çankaya Belediyesi, Ankara Üniversitesi Gelişme ve Toplum Araştırma ve Uygulama Merkezi (GETA) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın katkılarıyla gerçekleştiriliyor.
Festival teması bu yıl güvencesiz çalıştırma ve buna karşı yürütülen mücadelelere odaklanacak. Hem Türkiye’den hem dünyanın dört yanından, hem yeni hem de klasikleşmiş eserlerin bulunduğu 50’den fazla filmin gösterilecek. Hem yerli hem de yabancı bazı filmlerin ilk gösterimleri festivalde yapılacak. Festivalde ayrıca Tekel direnişini anlatan belgesel filmler önemli yer tutuyor. Festival kapsamında gösterilecek filmlerin tamamı önümüzdeki günlerde açıklanacak.
Festivalin bu yıl da yabancı konukları olacak. İranlı usta yönetmen Macid Macidi festivalin bu yılki konukları arasında bulunuyor.
3 kentte fotoğraf sergisi
Festival kapsamında bu yıl fotoğraf alanındaki etkinlikler büyük yer tutuyor. Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD), Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi, Fotoğraf Vakfı, Red Fotoğraf, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği ortak organizasyonuyla üç kentte ‘1980’den 2010’a Emek Sineması’ndan Meydanlara 1 Mayıs’ın 30 Yılı’ sergisi açılacak ve çeşitli paneller düzenlenecek.
Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da görme engellilerinin izleyebilmesi amacıyla bir filmin gösterimi sesli betimleme yöntemiyle yapılacak.
(DİHA)