8 Mart 1857 yılında New York’ta tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için greve gitti. Greve müdahale edilmesi sonucu 129 kadın işçi yanarak öldü. 1910 yılında II. Enternasyonal Kadın Konferansında, 17 Mart 1970 yılında ise Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak ilan edilmiştir.
Aradan geçen 155 yıla rağmen kadınlar hala güvencesiz, esnek, düşük ücretle, kayıt dışı çalışmakta, her türlü şiddete, tacize, tecavüze maruz kalmaktadır. Bursa’da yanarak ölen tekstil işçisi kadınlar, Ceylanpınar’da boğularak ölen tarım işçisi çocuk yaştaki kadınlar hepsi kayıt dışıydı. Yine bugün kadın cinayetlerinin ulaştığı rakam ve öldürülme yöntemleri vahşet boyutlarına ulaşmıştır.
8 Mart dünyanın pek çok ülkesinde ve Türkiye’de kadınların hak ve eşitlik isteklerini dile getirdikleri, kadın olmaktan dolayı yaşadıkları sorunlara dikkat çektikleri, her türlü baskı ve sömürüye karşı bir araya geldikleri gündür. Bugün aralarında Çin, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan’ın da bulunduğu pek çok ülkede “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” ülkenin genel tatil günlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Biz KESK’ li kadınlar;
Kadınların çalışma yaşamından dışlandığı, düşük ücretle ve kölece koşullarda kayıt dışı çalışmaya mahkûm edildiği, namus, töre adı altında şiddete uğrayıp, öldürüldüğü, savaşın sonuçlarının kadınlara acı ve gözyaşı olarak yansıdığı koşulların ortadan kalkması ve kadınlara Güvenceli İş, Güvenli Yaşam sağlanmasını istiyoruz.
Kadınların kadın olmaktan kaynaklı yaşadığı sorunlara karşı bir araya gelinen, 8 Mart’ın tüm kadınlar için resmi tatil ilan edilmesini istiyoruz.
FAKS-MAİL Metni İçin Tıklayınız
8 MART EYLEM ve ETKİNLİKLERİNDE Kullanılacak Milletvekili FAKS-MAİL ADRESLERİ