Kamu Emekçileri Sendikaları Şubeler Platformu Yönetmeliği
A- KAPSAM : Kamu emekçileri sendikaları şubeler platformu, KESK üyesi sendikaların aynı il içindeki şubelerini ve şubesi olmayan sendikaların il temsilciliklerini kapsar.
B- AMAÇ :
KESK tarafından alınan kararların uygulanmasına yönelik planlama ve çalışma yapmak, il genelinde eylem birliğini sağlamak,
Aynı il içinde yer alan sendikalarımız şubeleri arasında dayanışma ilişkilerini geliştirmek esas olmak üzere yerellerde ortaya çıkan sorunlara yönelik ortak faaliyetleri koordine etmek, yerel sorunları değerlendirmek ve bu konuda genel eğilimler doğrultusunda karar almak ve uygulamaktır.
C- TANIMLAR :
Şubeler Platformu : Aynı il içindeki şube başkanları ve il temsilcilerinden oluşur. Şube bulunmayan illerde il temsilcilikleri, bu yönetmelikle şubelere verilen görevleri yürütür. Üye sayılarına bakılmaksızın il temsilcilikleri, yönetmelikle şubelere tanınan haklardan faydalanır.
Şubeler Platformu Yürütmesi : Şubeler Platformu içinden her işkolundan ayrı ayrı olmak üzere İstanbul, Ankara ve İzmir için 5, diğer illerden 3’er kişiden oluşur. 3 ayda bir dönüşümlü olarak yenilenir. Şubeler platformu üyesi her şube/il temsilcisi sırası geldiğinde şubeler platformu yürütmesinde yer alır.
Şubeler Platformu Sözcüsü : Şubeler Platformu Yürütmesi içinden sırası gelen her şube/il temsilciliğinin genel uzlaşıyı sağlama amaçlı olarak seçimle belirlenen şube başkanı veya il temsilcisidir. Şubeler platformu üyesi her şube/il temsilcisi sırası geldiğinde şubeler platformu dönem sözcülüğü yapar.
ŞUBELER PLATFORMUNUN ÇALIŞMA İLKELERİ
KESK tarafından alınan kararları uygular.
Platformu oluşturan şubeler, yerellere özgü faaliyetlerin karara bağlanmasında şube meclisi/yönetim kurullarının ve il temsilciliklerinin yazılı görüşlerini esas alır.
Şubeler Platformu, şube ve il temsilciliklerinin toplam sayısının 2/3 çoğunluğu ile toplanır ve toplanma yeter sayısının 3/4 çoğunlukla karar alır. (*)
Şubeler Platformu faaliyetleri, KESK’in tüzüksel işleyiş, amaç ve ilkeleri ile kararlarına aykırı olamaz. Eylem birliğini bozucu davranışlar geliştiremez.
Toplantı sonuçları her şubeye yazılı olarak bildirilir.
Şubeler Platformunun yerelde planladığı faaliyetler, şubeler tarafından genel çalışma programının aksamaması için kendi genel merkezlerine bildirir. Platformu oluşturan şubeler, faaliyetleri nedeniyle kendi genel merkezine karşı sorumludur.
Toplantıya üst üste 3 kez katılmayan Platform üyesinin ya da sırası geldiği halde şubeler platformu yürütmesinde veya dönem sözcülüğünde yer almayan şube/il temsilcisinin durumu, ilgili şube veya temsilcilik meclisi/yönetim kurulunda sorunun çözümü değerlendirilir. Sonuç alınamaması durumunda sorunu çözmek üzere ilgili şube ya da temsilciliğin bağlı bulunduğu sendikanın genel merkezine ve konfederasyona platformun sözcüsü veya yürütmesi tarafından yazılı olarak bildirilir.
Şubeler ve temsilcilikler, platformun doğal üyesidir.
Yerel eylem ve etkinliklerde “Kamu Emekçileri Sendikaları … (ili) Şubeler Platformu’ ibaresi kullanılır.
Şubeler Platformunun mali ihtiyaçlarını karşılamak için şubeler kendi bütçelerinden %5 oranında katkı sunar.
D- ŞUBELER PLATFORMU YÜRÜTMESİNİN ÇALIŞMA İLKELERİ
Platform yürütmesi, platformu oluşturan şube başkanları ve il temsilcilerini, gündemli toplantıya çağırır. Platform Yürütmesi, şubelerin ve il temsilcilerinin yazılı görüşleri üzerinden oluşan şubeler platformunun genel eğilimi doğrultusunda faaliyetleri örgütler ve planlama yapar.
Platform Yürütmesi, karar organı değildir.
Platform Yürütmesi, KESK tarafından alınmış ve sendika genel merkezlerine iletilen tüm kararların iller düzeyinde örgütlenmesini ve hayata geçirilmesini sağlar.
Şubeler platformu KESK’in genel tutumunu içeren yine KESK bütünselliğini ilgilendiren ulusal ve uluslararası konularda KESK’in aldığı kararların o ilde çalışmasını yapar, hayata geçirir. Bu konularda gecikmelere bağlı alınmış bir karar yoksa örgütsel bütünlüğün gereğine uygun olarak KESK ile koordinasyon sağlayarak hareket eder.
Merkezi eylem ve etkinliklerin yürütülmesiyle ilgili olarak ya da gerek gördüğünde KESK MYK üyeleri şubeler platformu yürütmesi, şubeler platformunu oluşturan şube/temsilci başkanları ya da şubeler platformunu oluşturan tüm yürütme kurulu üyeleriyle toplantı yapabilir; mevcut gündemlere dönük tartışma ve kararlaşmalar yaşayabilir. Konfederasyon Yönetim Kurulu üyeleri veya Konfederasyon tarafından görevlendirilen sendika yürütme/yönetim kurulu üyeleriyle koordineli çalışır.
Platform Yürütmesi, KESK’in bir program dahilinde kamuoyuna açıklamış olduğu eylem ve etkinlik takvimini planlamak üzere, Şubeler Platformunu tek gündemli toplantıya çağırır. İhtiyaç duyulduğunda şube yürütme/yönetim kurullarıyla geniş toplantılar yapar.
ŞUBELER PLATFORMU SÖZCÜSÜNÜN ÇALIŞMA İLKELERİ
Platform sözcüsü, emek-meslek örgütleri ve demokrasi güçlerinin yerel toplantılarında sendikalarımızın oildeki şubelerini/temsilciliklerini temsil eder.
Platform Sözcüsü, Konfederasyonumuzun bilgisi dahilinde illerde oluşturulan platformlarda şubeleri temsil eder.
Platforma bağlı tüm şubeler platformda sırası geldiğinde platformun dönem sözcülüğünü yapmakla yükümlüdür.
Kendi sorun alanlarıyla ilgili olarak Platformu oluşturan şubelerin/temsilciliklerin kadın yürütmeleri ve her şubenin kadın komisyonun her dönem için seçerek belirlediği bir kadından oluşan o il için KESK kadın şubeler platformu kurar.
Dönem sözcülüğü görevini üstlenen şube, yazılı döküm ve bilgileri muhafaza ederek, bu dokümanları sözcülük görevinin sona ermesiyle yeni sözcüye devreder.
DAYANAK : Kamu emekçileri Sendikaları Şubeler Platformu Yönetmeliği, Konfederasyonumuz Tüzüğünün 15. Maddesinin Görev Ve Yetkiler kısmının R fıkrasındaki “KESK Genel Meclisine bağlı olarak Konfederasyona üye sendikaların illerdeki şubelerinin dayanışma ve koordineli çalışmaları için Sendika Genel merkezlerinin görüşünü alarak yönetmelik hazırlar ve KESK Genel Meclisine onaylatır.” hükmüne dayanılarak çıkartılmıştır.
YÜRÜRLÜK VE DİĞER ESASLAR :
İşbu yönetmelik, Genel Meclisimizin 15/02/2015 tarihli kararıyla yürürlüğe girmiştir.
İllerdeki, mevcut şubeler platformu dönem yürütmelerinin görevleri 15/03/2015 tarihine kadar son bulacak ve illerdeki sendikalarımız şubelerinin koordinasyonu bu yönetmelik hükümleri doğrultusunda sağlanacaktır.
Platform yürütmesi ve sözcülüğünün bir yıl içindeki dönüşüm dönemleri aşağıda belirtilmiş olup; dönemin bitmesini takiben oluşan yeni dönem yürütmesi ve sözcüsü, kendi sendikalarının genel merkezine bildirilir. Sendika genel merkezleri, değişen dönem yürütmesi ve sözcüsünü Konfederasyona bildirir.
1.Dönem : 5 Mayıs-4 Ağustos
2.Dönem : 5 Ağustos-4 Kasım
3.Dönem : 5 Kasım-4 Şubat
4.Dönem : 5 Şubat-4 Mayıs
(*) Örneğin (A) ilinde şube ve il temsilcilikleri toplam sayısı 16 ise, toplantı yeter sayısı 12’dir ve karar yeter sayısı 9’dur.