GENEL ESASLAR
Amaç: Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı, KESK Disiplin Kurulu’nun kuruluş, yetki ve görevleri ile disiplin cezalarını düzenlemektir.
Dayanak: Madde 2- Bu yönetmelik KESK Tüzüğüne dayanılarak hazırlanmıştır.
OLUŞUM
Disiplin Kurulunun Oluşumu: Madde 3- Konfederasyon Genel Kurulu’nda Konfederasyona üye sendikaların üye ve delegeleri arasından seçilen 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur.
Disiplin Kurulunda işbölümü:Madde 4- Disiplin kurulu, seçimi takip eden yedi gün içinde en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak, bir başkan ve bir yazman seçer. Asil üye boşalmaları yedek üye ile doldurulur.
YETKİ VE GÖREVLER
Disiplin Kurulunun Yetki ve Görevleri: Madde 5-Disiplin Kurulu tüzük doğrultusunda çalışmalar yapar.Konfederasyon tüzük, ilke ve amaçlarına uygun hareket etmeyen Yönetim Kurulu ve üye sendikalar hakkında soruşturma açar. Sonucu iki ay içinde Yönetim Kuruluna sunar. Soruşturma talebi Yönetim Kurulu’nca da istenebilir. İddia kanıtlanırsa, ilgiliye bu Yönetmelikte belirtilen cezalardan yetkisine giren ve uygun olanını verir.Yönetim Kurulunun bilgisi dahilinde üye sendikaların disiplin kurulları ile ilişkiler kurar. Disiplin Kurulu görevden alma ve üyelikten çıkarma yönündeki kararlarını Genel Kurul’a, üyelerin ve yöneticilerin geçici olarak görevden alınması kararlarını Yönetim Kurulu’na yazılı olarak bildirir.Gerekli yazışmaları yapar.Genel Kurula rapor verir.
Yönetici ve Üyelerin Disiplinle İlgili Görevleri: Madde 6- Konfederasyon ve üye sendikaların Yönetim Kurulu üyeleri, disiplin kurulunun soruşturmalarını kolaylaştırmak ve belgelerin derlenmesine yardımcı olmakla yükümlüdür. Disiplin kurulunun gerekli harcamaları Konfederasyon bütçesinden yönetim kurulunca karşılanır.
İŞLEYİŞ
Disiplin Kurullarının Toplanma Zamanı: Madde 7- Disiplin kurulu, dört ayda bir olağan, başkanın ya da üye salt çoğunluğunun yazılı çağrısı ile olağanüstü olarak toplanır, gündemdeki konuları görüşür.
Disiplin Kurulunun Toplanma ve Karar Yeter Sayısı: Madde 8- Disiplin kurulunun toplanma ve karar alma yeter sayısı üye tamsayısının salt çoğunluğudur. Disiplin kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir.
Disiplin Kuruluna Başvurma: Madde 9- Konfederasyon Disiplin Kurulu’na, sendi-kaların Disiplin ve Denetleme Kurulları ile Konfe-derasyon Yönetim Kurulu yazı İle başvurabilir. (Başvurular soruşturulacak disiplin olayının oluşu-mundan itibaren en geç bir ay içinde yapılmalıdır.) Başvuruya, disiplin kurulunun soruşturmasını kolay-laştıracak bilgi ve belgelerden sağlanabilenler de eklenir.
Başvuru Üzerine Yapılacak İşlemler: Madde 10- Disiplin kuruluna yazılı başvuru üzerine, kurul başkanı kurulu en geç bir ay içinde toplantıya çağırır. Şikayet edilen kişi, şikayeti görüşecek disiplin kurulunun üyesi ise, durumunun görüşüldüğü toplantıya katılamaz. Bu oturumlar için geçici olarak sıradaki yedek üye çağrılır.Disiplin Kurulu, belgeleri inceler; bunları yetersiz görürse, tanık ifadelerine başvurur, konuyu yerinde inceleyebilir, gerekli görürse bilirkişi incelemesine başvurabilir.İfadeler yazılı olarak alınır. İfadelerine başvurulacak olanlar başka yerlerdeyse, ifadeleri, posta ile ya da o yerdeki disiplin kurulu aracılığı ile yazılı sorular yöneltilerek alınabilir.
Savunma Hakkı: Madde 11- Şikâyet edilene savunma hakkı tanınmadan ceza verilemez. Savunma için, soruş-turma evrakının tebliğinden itibaren yedi gün süre tanınır.Disiplin kurulunun yazılı istemlerine rağmen süresi içinde gerekçesiz olarak ifade vermeyenler ve savunma yapmayanlar hakkında, bu haklarını kullanmış sayılarak eldeki bilgi ve belgelere göre karar verilir.
Kararların Gerekçelendirilerek yazılması ve tebliği: Madde 12- Disiplin Kurulu’nun vermeyi karar-laştırdığı cezaların kararları ve gerekçeleri, yazman tarafından karar defterine yazılır. Defter, karar katılanlarca imzalanır. Karar, Yönetim Kurulu’na, ilgili-ye ve şikâyetçiye yazılı olarak bildirilir.
İtiraz Hakkı: Madde 13- KESK Disiplin Kurulu kararlarına karşı KESK Genel Kurulu’na itiraz edilebilir. Yasal süreci içinde doğrudan yargı mercilerine itiraz edile-bilir.
Disiplin ve Demokrasi: Madde 14- KESK üye ve emekçilerinin eleştiri hakları, sendikal demokrasinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu hakkın kullanılması disiplinsizlik olarak nitelenemez.
V. DİSİPLİN CEZALARI
Disiplin Cezaları: Madde 15- Konfederasyon üyesi sendikalara verilebilecek disiplin cezaları şunlardır: Uyarma; Kınama;Geçici olarak üyelikten çıkarma; Temelli olarak üyelikten çıkarma:
Madde 16- Konfederasyon Yönetim Kurulu üyelerine verilebilecek cezalar şunlardır: Uyarma;Kınama; Geçici olarak yöneticilikten uzaklaştırma; Temelli olarak yöneticilikten uzaklaştırma.
CEZA VERMEYİ GEREKTİREN DURUMLAR
Uyarma Cezasını Gerektiren Durumlar: Madde 17- Uyarma cezası, KESK Genel Kurul kararları, KESK Tüzüğü ve yönetmeliklerle belirlenen görevlerin gereği gibi yerine getirilmemesi, kasıtlı olarak aksatılması durumunda verilir. Bu durumda ilgili sendika veya Yönetim Kurulu üyesi yazılı olarak uyarılır.
Kınama Cezasını Gerektiren Durumlar: Madde 18- Kınama cezası, uyarılan bir sendika veya Yönetim Kurulu üyesinin, uyarmaya rağmen uyarıyı gerektiren durumunu sürdürmesi, görevleri kasıtlı bir biçimde aksatmaya devam etmesi, Yönetim Kurulu toplantılarına özürsüz olarak üst üste iki kez gelinmemesi halinde verilir. Bu durumda ilgiliye bu davranışlardan kaçınması gerektiği yazılı olarak bildirilir..
Geçici Olarak Üyeliğin Askıya Alınmasını Gerektiren Durumlar: Madde 19- Geçici olarak Konfederasyon üyeliğinden çıkarmayı gerektiren durumlar şunlardır: Kınamayı gerektiren durumun sürdürülmesi; KESK Tüzüğü’ne aykırı davranılması; yetkili organ kararlarının yerine getirilmemesi;c) Konfederasyonun etkinliklerinin engellenmesi;d) KESK’in yönetsel organlarının ve işleyişinin reddedilmesi, tanınmaması;
Geçici Olarak Yöneticiliğin Askıya Alınmasını Gerektiren Durumlar: Madde 20- Geçici olarak yöneticilikten çıkarmayı gerektiren durumlar şunlardır: Kınanan bir yöneticinin, kınamayı gerektiren durumunu sürdürmesi;Konfederasyon etkinliklerini engellemesi;Konfederasyona ait yerlerde ya da sendikal görevleri sırasında genel ahlak kurallarına uymayan yüz kızartıcı davranışlarda bulunması;Kadınlara yönelik cinsel taciz ve şiddet içeren davranışlarda bulunması;Sendikal görevleri esnasında üye ya da yöneticilere fiili saldırıda bulunması;Yönetici olduğu birimde örgüt içi demokrasinin işlemesini engellemesi.Bu durumda yöneticinin bir aydan, İlk genel kurul toplantısına kadar yöneticilik görevleri askıya alınır.
Üyelikten Temelli Çıkarmayı Gerektiren Durumlar: Madde 21- Konfederasyon üyeliğinden temelli çıkarmayı gerektiren durumlar şunlardır:Geçici olarak üyelikten çıkarma cezası alınmasına neden olan durumun sürmesi;Konfederasyonun etkinliklerini engellemek amacıyla üyeler ve kamuoyu nezdinde çalışmalar sürdürülmesi,Konfederasyon ve üye sendikalar aleyhine kamuoyu önünde karalama, iftira gibi kampanyaların sürdürülmesi;Sendika evrakı üzerinde sahtecilik yapılması,
Yöneticilikten Temelli Çıkarmayı Gerektiren Durumlar: Madde 22- Yöneticilikten temelli çıkarmayı gerektiren durumlar şunlardır:a) Geçici olarak yöneticilikten çıkarma cezası alan bir yöneticinin ceza almasına neden olan durumunu sürdürmesi;Üyelikten temelli çıkarılma cezası almayı gerektiren eylemlerde bulunması;Sendikal harcamalarında usulsüzlük yapması.
Ceza Verme Yetkisi: Madde 23-a) Bu Yönetmelikte belirtilen Disiplin Kurulu, uyarma, kınama ve geçici olarak yöneticilik görevinin askıya alınması cezasını verebilir.Yöneticilikten temelli uzaklaştırma kararını, Disiplin Kurulu’nun teklifiyle Genel Kurul verir.Disiplin Kurulu’nun kararı üzerine Yönetim Kurulu’nun 2/3 çoğunluğu ile sendikanın üyeliği ilk Genel Kurula kadar askıya alınabilir. Disiplin Kurulunun kararı ile Yönetim Kurulu tarafından üyeliği askıya alınan sendika, Konfederasyon Genel Kurulu’nda Genel Kurula katılan delege sayısının salt çoğunluğu ile üyelikten geçici ya da sürekliolarak çıkarılır. Üyelikten çıkartılan ya da askıya alınan üye sendikanın bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde görevli yargı organına dava açma hakkı vardır.Yargı organının bu konudaki kararı kesindir.
TUTULACAK DEFTER, DOSYA VE KAYITLAR
Madde 24- Disiplin kurulları aşağıdaki defter, dosya ve kayıtları tutarlar: Noter tarafından onaylanan Karar defteriGelen evrakın aslının, giden evrakın suretinin korunduğu dosyalar;Gelen-giden evrak kayıt defteri (Kendisi havale etmek koşuluyla, yönetim kuruluile birlikte tutabilir)
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
Tamamlayıcı Kurallar: Madde 25- Bu yönetmelikte belirtilmemiş olan konularda, Konfederasyonun tüzük, yönetmelik ve benzeri belgeleriyle genel hukuk kuralları geçerlidir. YÜRÜRLÜK HÜKÜMLERİ
Yürürlük Tarihi: Madde 26- Bu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme Yetkisi: Madde 27- Bu yönetmeliği KESK Disiplin Kurulu yürütür.