Milyonlarca emeklinin temsilcisi sendika olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) iletilmek üzere, uluslararası bir imza kampanyası başlattık.
Başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 23/4 fıkrası ile İnsan Hakları Avrupa sözleşmesinin 11. maddesi olmak üzere, Türkiye devleti tarafından, anayasanın 90. maddesine uygun olarak onaylanmış ve taraf olunmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası antlaşmalarda “herkese” tanınmış olan sendika hakkının, Türkiye’de özgürce kullanılamadığı bilinen bir gerçektir.
Nitekim 12 Temmuz 1995 tarihinde, Temel Hak ve Özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerde “herkese” tanımış olan sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkını kullanan emekliler tarafından, kurulmuş olan sendikamızda, kuruluşundan itibaren engellerle karşılaşmış ve hakkında birçok kapatma davası açılmıştır. Bu davalar genelde lehimizde sonuçlanmış ve kararlar kesinleşmiş ise de, temel bir hukuk ilkesi olan, bir konuda kesinleşmiş mahkeme kararı varsa, aynı konuda yeniden dava açılamaz ilkesi devlet makamlarınca yok sayıldı ve davalar açılmaya devam edildi. Nitekim sendikamızın kurulmasının zerinden 12 yıl sonra, 09 Ekim 2007 tarihinde, Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi, anayasanın 51. maddesinde emekliler kelimesi geçmemiş gerekçesi ile emeklilerin sendika kuramayacaklarına ve dolayısıyla sendikamızın kapatılmasına karar verdi.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin yerel mahkeme kararını onaması üzerine iç hukuk yolları tükendiğinden, dosya 18 Haziran 2008 tarihinde tarafımızdan, temel insan haklarından olan sendika hakkının kullanımının engellenmesindeki ihlalleri incelemesi ve nihai karar vermesi için, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gönderilmiştir. Aynı şekilde sendika olarak, üyelerimiz adına açtığımız alacak, davası da, sendikamızın 2821 sayılı sendikalar kanununa göre kurulan bir sendika olmadığı ve üyeleri adına dava açamayacağı gerekçesiyle reddedilmiş ve 2006 yılında tarafımızdan AİHM’e gönderilmiştir. Görüldüğü gibi, dosyamızın biri 8 yıl, diğeri ise 6 yıldır AİHM ikinci dairesi kayıtlarında beklemektedir.
AİHM ikinci dairesi 2011 yılında iki dosyamızı birleştirmiş ve devletin savunması ile bizim karşı cevaplarımızı almış ise de dosyalar bu güne kadar sonuçlandırılmamıştır. Dosyaların sonuçlanmamış olması, mülki amirlikler ile emniyet birimlerinin sıkıntı çıkarmalarına ve yerelde örgütlememizi engelleme girişimleri içinde olmalarına yol açtığı gibi, 11 milyon emeklinin sefaletine yol açmaktadır. Zira bu durum, emeklilerle ilgili her türlü kararın tek taraflı olarak hükümetçe verilmesine neden olmaktadır.
Yaşananlar göstermektedir ki, emeklilerin daha fazla mağdur olmamaları ancak, onlar adına söz söyleyebilecek ve ülkeyi yönetenler karşısında taraf olabilecek bir örgütlenmeye yani sendikaya sahip olmaları ile mümkündür.
Konuyu değerlendiren sendikamız Başkanlar Kurulu ile Merkez Yürütme Kurulu, uluslar arası sözleşmeler ile anayasanın 90i maddesinin açık hükmünü ihlal eden, devletin bu ihlalinin biran önce son bulması için, AİHM’e iletmek üzere, uluslararası düzeyde bir imza kampanyası başlatılmasını kararlaştırmış ve kampanya için hazırlanan metin Türkçe/İngilizce olarak İnternet ortamında, http://imzakampanyam.com/Emekilerin-sendika-hakki-icin-AIHM-e-acil-cagri-imza-kampanyasi linki ile imzaya açılmış bulunmaktadır. Kampanyamıza destek olmak ve imza vermek isteyenler internet ortamında yukarıdaki linkle kampanya metnine ulaşabilecekleri gibi link DİSK Emekli-Sen facebook sayfamız ile www.tumemeklisen.com web sayfamızda bulunmaktadır.
Başta emekliler, tüm demokratik kamuoyu ile emek dostlarını 1 ay süreyle devam edecek olan kampanyamıza katılarak, milyonlarca emeklinin örgütlenmesini engellerken imzaladığı uluslararası sözleşmeler ile anayasanın 90. maddesini hiçe sayan devletin keyfi uygulamasına ve hukuksuzluğuna karşı çıkmaya ve imzaları ile bize destek vermeye çağırıyoruz. Basına ve kamuoyuna duyurulur.