DİSK, 15-16 Haziran direnişinin yıldönümü nedeniyle 14-15-16 tarihlerinde, İstanbul, Ankara, Adana ve birçok ilde çeşitli eylem ve etkinlikler düzenledi.
İSTANBUL
DİSK’in çağrısıyla Şişli Meydanı’ndan Taksim Meydanı’na "15-16 Haziran direnişinin ruhuyla zalimin zulmüne direneceğiz" yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe binlerce DİSK üyesinin yanı sıra hakları için direnişte olan BEDAŞ, BORUSAN ve Hey Tekstil işçileri de pankartlarıyla katıldı.
"15-16 Haziran direnişi ışığında insanca iş için örgütlü mücadeleye sendikal haklarımız hemen şimdi", "Zalimin zulmüne karşı direneceğiz", "15-16 Haziran ruhuyla zalimin zulmüne direneceğiz", "Çelik adımlarla yürüyoruz" pankartı taşıyan işçiler, "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Zafer direnen emekçinin olacak" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı. Yürüyüş boyunca çok sayıda sanatçının enstrümanları ile "Borusan direniş işçileri flarmoni orkestrası" pankartı arkasında yürümeleri ve sürekli marşlar söylemeleri yürüyüşe renk kattı.
42 Yılda Açlık, İşsizlik Ve Sefalet Değişmedi
Taksim Meydanı’nda toplanan işçiler burada kendilerine destek veren sanatçılar ile birlikte ‘Avusturya İşçi Marşı’ ve ‘Çav Bella’ marşlarını söyledi. Söylenen marşların ardından konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, 15-16 Haziran işçi direnişinin 42’inci yılında yine sokaklarda ve alanlarda olduklarını ve 42 yıl boyunca işçi haklarının Türkiye’de hiç ilerlemediğini belirterek, "42 yıl boyunca dünyada ve Türkiye’de çok büyük değişiklikler yaşandı. Yeni bir dünya düzeni kuruldu, sınırlar bölgeler değişti, maskeler, kıyafetler, yüzler değişti; ama ülkemizde milyonların yaşadığı açlık, işsizlik, sefalet ve yaşamsal sorunları hiç değişmedi. 42 yıl önce işçi sınıfını sokaklara döken sorun neyse, bugünkü sorunumuzda aynı" dedi. Sorunların sürekli daha da çoğaldığını ve işçilerin geçmişteki kazanımlarını bugün yavaş yavaş kaybettiklerini belirten Ekici, "Yıllarca mücadelelerle ve bedel ödeyerek kazandığımız haklarımız 42 yıl boyunca gasp edildi ve ediliyor. Örgütlenme, sendika seçme, sendikalı olma, sendika kurma, toplu sözleşme yapma, grev yapma hakkımız birer birer ortadan kaldırılıyor. 12 Eylül yasakları, yeni güvencesizliklerle birlikte AKP iktidarı tarafından sürdürülüyor" diye konuştu. AKP iktidarı döneminde birçok haklarının gasp edildiğini belirten Ekici, "Emperyalizmin Ortadoğu taşeronluğuna soyunan AKP iktidarı ile bu ‘zulüm’ artarak devam ediyor. Hatta 12 Eylülcülerin bile yasaklayamadığı hava işkoluna grev yasağı getiriliyor. Sendikal yasalar ‘toplu iş ilişkileri’ne indirgenip, işsizlik fonları yağmalanıyor" dedi.
ANKARA
DiSK’e bağlı Genel İş Sendikası, 15-16 Haziran 1970 tarihinde İstanbul’da ortaya çıkan işçi direnişine ilişkin Genel İş Sendikası 1 ve 2 Nolu Şubeler önünden Sakarya Meydanı’na yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe, Genel İş Sendikası üyelerinin yanı sıra, TOGO işçileri, çok sayıda emek ve meslek örgütü ile siyasi parti ve kurum temsilcisi katıldı. Yürüyüşte, üzerinde 15-16 Haziran direnişi sırasında yaşamlarını yitiren işçilerin fotoğrafının olduğu "Mustafa Baylan Mehmet Gıdak, Yaşar Yıldırım, mücadelemizde yaşıyor", pankartı açılırken, İşçi mücadelesini anlatan fotoğraflarının olduğu ve fotoğrafların alt kısmında "İnadına Sendika, İnadına Disk", "15-16 Haziran direnişimiz, mücadelemize ışık tutmalı" dövizleri taşındı. Yürüyüşte sık sık, "Direnen işçiler kazanacak", "Grev hakkımız engellenemez", "işçilerin birliği sermayeyi yenecek sloganları atıldı.
Yürüyüşün ardından Sakarya Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, 15-16 Haziran direnişinin Türkiye’de emek ve demokrasi mücadelesinin en onurlu tarihlerden birisi olduğunun altını çizerek, "Tıpkı 15-16 Haziran Direnişi’nde DİSK’in kapatılmasına yönelik hazırlanan yasa tasarısı gibi, şimdi de Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı ile istatistiksel oyunlarla örgütlenme barajlarının sayısı artırılıyor; sendikal hak ve özgürlükler engellenmeye çalışılıyor" dedi.
Özel Yetkili Mahkemeler İnsanları Terörist İlan Ediyor
Beko, 15-16 Haziran’ı dayatan koşullardan daha kötüsünü yaşadıklarına dikkat çekerek, "Ulusal istihdam stratejisi taslağı ile kıdem tazminatı, kısa süreli çalışma, taşeronlaştırma, kamuda sendikasız, esnek ve güvencesiz çalışmayı hedef alan yeni istihdam biçimleri, özel istihdam bürolarına kiralık işçi çalıştırma yetkisinin verilmesi gibi değişiklikler gündeme getirilerek işçi sınıfını örgütsüz, düşük ücretlerle ve güvencesiz yolları açılıyor" ifadesini kullandı. Eğitimin, ancak parası olanın yararlanabildiği piyasa hizmetine dönüştürüldüğüne dikkat çeken Beko,"Sendikalar Yasası’nın demokratikleştirilmesi, grev yasaklarının kaldırılması, sendikal hak ve özgürlüklerin önünün açılması, işçi hakları ile ilgili evrensel kazanımların çalışma hayatına hakim kılınması için mücadeleyi daha da yükselteceğiz" dedi.
Beko, Türkiye’de Özel yetkili mahkemeler aracılığıyla düşünme ve ifade etme özgürlüğünü kullanan vatandaşların "terörist" iddiası ile tutuklandığına dikkat çekerek, "Şu an Türkiye’de 105 gazeteci tutuklu. Bu hukuksuzluktur" dedi.
ADANA
DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, 15-16 Haziran işçi direnişinin 42. yıldönümüne ilişkin şube binası önünde bir araya gelerek İnönü Parkı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte, "Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz. Yaşasın işçilerin emekçilerin birliği" pankartını açan grup sık sık "Faşizme karşı omuz omuza", "TEDAŞ işçisi yalnız değildir", "Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır" ve "Grev haktır engellenemez" sloganı attı. Burada bir açıklama yapan DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Arslan, 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 42’nci yıldönümünde yine sokaklarda ve alanlarda olduklarını belirterek, bu süre zarfından dünyada ve Türkiye’de çok büyük değişikliklerin yaşandığının altını çizdi. Arslan, yeni dünya düzenin kurulduğunu, sınırların ve bölgelerin değiştiğini ama ülkede milyonların yaşadığı açlığın, işsizliğin, sefaletin ve yaşamsal sorunların hiç değişmediğini söyledi. Arslan, "42 yıl önce işçi sınıfını sokaklara döken neyse bugünkü sorunumuz da aynı. Hatta daha da gerisindeyiz" dedi.