19-20 Nisan tarihlerinde 2000’i aşkın kadın hakları lideri ve bu alanda mücadele veren aktivistleri bir araya getiren, “12'inci Uluslararası Kadın Hakları ve Kalkınma Forumu” İstanbul’da Haliç Kongre Merkezinde yapıldı.
İlk gün açılış konuşmaları ile başlayan forum, önceden belirlenen temalar çerçevesinde gerçekleştirilen oturumlarla devam etti. AWİD Forumu’na KESK Kadın Meclisi adına Ayten TEKEŞ (KASEUM) ve Nevin KAPLAN (DKY)katıldı.
12. Uluslararası Kadın Hakları ve Kalkınma Forumu, Kalkınmada Kadın Hakları Derneği’nin (Association for Women’s Rights in Development-AWID) düzenlediği “Kadın Hakları ve Adaleti Geliştirmek için Ekonomik Gücü Dönüştürmek” başlığıyla 22 Nisan Pazar gününe kadar devam etti. AWİD’in 30.cu kuruluş yılı nedeni ile 22 Nisan günü Taksimde yapılan kadın yürüyüşünün ardından Forum sona erdi.
AWID, kadın hakları savunucusu ve uluslararası düzeyde kadın haklarının etkin bir şekilde ilerlemesi için çalışan üyelik esasına dayalı uluslararası feminist bir kuruluş olmakla birlikte, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaklaşık 300 kadar kurumsal ve kişisel üyesi bulunmakta, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde ilerlemede değişiklik sağlayacak kolektif güç inşasına yönelik girişimleri destekleyerek birçok kuruluşu etkileyecek savunucu faaliyetler düzenlemektedir.
Katılımcılar arasında, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı’nın Başkan Yardımcısı ve Kostarika eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rebeca Grynspan, Yeni Zelanda tarihinde seçilmiş en genç parlamenter olan Marilyn Waring, BM Yerel Halklar Daimi Forumu Başkanı Mirna Cunningham ve kısa bir süre önceye kadar BM Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörlüğü görevini sürdüren Yakın Ertürk bulunmaktadır. Ayrıca, Ürdün Ulusal Kadın Komitesi Başkanı Asma Khader, ünlü film yapımcısı Abigail Disney, JP Morgan Chase Bank eski Başkan Yardımcısı Dina Dublon, Küresel Kadın Fonu Başkanı Musimbi Kanyoro gibi önemli kadın liderler de katılımcılar arasındadır.
“Ekonomik Gücün Etkileri”
Forumun, ekonomik gücün kadınlara ve yaşadığımız gezegene nasıl bir etkide bulunduğunu incelemeyi amaçladığını belirten AWID Direktörü Lydia Alpizar Duran, kadın haklarını ve adaleti geliştirmek için bu konulara ilişkin çalışma yürüten gruplar arasında bağlantı sağlanmayı amaçladıklarını dile getirdi.
Forumun ana bölümü aşağıdaki başlıklar üzerine yoğunlaşan dört toplantıdan oluşmuştur:
-Ekonomik Güç: Neden bu kadar önemli ve bunu mevcut küresel bağlamda nasıl anlarız?
-Dönüşüm için Temel Eğilimler ve Bazı Teklifler
-Ekonomik Gücü Dönüştürmede Direniş & Kolektif Örgütlenme Deneyimleri
-Önümüzdeki Görevler.
22 Nisan Pazar günü her kıtadan yüzlerce kadın, eşitlik, ekonomik ve sosyal adalet talebiyle Taksim meydanından Tünel'e yürüdü. Hey Tekstil işçileri de yürüyüşe katıldı. Yürüyüşte farklı dillerde "Ev Eksenli Kadınlar Tanınmak İstiyor", "Görünmez Emeğimiz Görünsün İstiyoruz", "Zorla Kısırlaştırma İşkencedir", "Sağlık Hizmetlerinde İşkenceye Son", "Jin, Jiyan, Azadi" yazılı pankartlar taşındı.
AWID Forumu'nun basın açıklamasında; "Din, Gelenek, Kültür… Buna ne derseniz deyin; "Biz dünyanın tüm kıtalarından buraya gelen kadınlar, buna ataerkillik diyoruz ve ataerkilliğe, baskılara ve kadın hakları ihlallerine hayır diyoruz!
"Kadın emeğinin evde, sokaklarda ve fabrikalarda istismar edilmesinin herhangi bir bahanesi olamaz. Kamusal hayattan dışlanmamızın bahanesi yok. Bize yönetilen şiddetin bahanesi yok. Bedenlerimiz ve yaşamlarımız üzerindeki yetkimizin elimizden alınmasının bahanesi yok Bedenlerimiz ve yaşamlarımız üzerindeki yetkimizin elimizden alınmasının bahanesi yok. "Eşitlik talep ediyoruz! "Hak talep ediyoruz!
"Ekonomik ve sosyal adalet talep ediyoruz! "Elimizden alınanları talep ediyoruz!
"Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarının tüm kanun ve anayasalarda yer almasını talep ediyoruz."Dünyadaki tüm kadınların yaşamları köklü bir değişim geçirmeden taleplerimizi ve kavgamızı bitirmeyeceğiz." Denildi.
(DKY) DÜNYA KADIN YÜRÜYÜŞÜ FORUMU
AWİD Forumu nedeni ile çeşitli ülkelerden İstanbul’a gelen Dünya Kadın Yürüyüşü Uluslararası Komite üyeleri, forum öncesi İstanbul’da uluslararası bir toplantı gerçekleştirdi.
DKY – AWİD programına katılamayan Türkiye’li kadınların ve AWİD katılımcılarının da dahil olduğu etkinlik 21 Nisan Cumartesi günü İstanbul Mimarlar Odası salonunda “Kadın Forumu” düzenlendi. İçeriğe ilişkin bilgilendirme ve çalışmalara, uluslararası komite üyeleri ile birlikte KESK Kadın Meclisi üyesi Nevin KAPLAN katılarak KESK’li kadınlar adına Forum’un açılış konuşmasını gerçekleştirdi ve oturumu yönetti. Çeşitli ülkelerden gelen katılımcılar ve Türkiye’den birçok kadın kurumundan kadınlar konuşmalar yaptı. Bilindiği üzere KESK 2000 yılından beri üyesi olduğu DÜNYA KADIN YÜRÜYÜŞÜ (DKY) Eylem ve etkinliklerine katılım sağlamaktadır.
KESK sözcüsü Nevin KAPLAN açılış konuşmasında; Ülkemizdeki ve Dünya’daki kadın hareketini değerlendirerek, sendikal hareket, küresel ekonomik kriz, yoksullaşma, barış ve sivilleşme konularına değindi. Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin durdurulması için acil eylem planlarının yapılması gerektiğini aktaran Kaplan, kadınların hayatı değiştirmek ve örgütlemek için önce kendilerini örgütlenmesi gerektiğini, ancak siyasal yaşamdaki kadınların düşüncelerinden dolayı tutuklandıklarını, KESK’li kadınların halen tutuklu olduklarını vurguladı.
Kaplan, “Tüm dünyada kadınların rengi, dili, dini, ırkı ne olursa olsun sorunlar ortaktır, dayanışma içinde olmak gerekir, kadınların birlikte hareket etmesi ve mücadeleyi ortak yürütmesi halinde ‘Başka Bir Dünya Yaratmak’ mümkün olacaktır” dedi.
DKY uluslararası komite sözcüsü Myrim ise, kadınların hemen her yerde baskı ve tutuklamalarla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, devletlerin kadın mücadelesini bu yolla kriminalize etmek istediklerini belirtti. Myrim, Türkiye’deki tutuklu kadın sendikacılarla dayanışma içinde olacaklarını, aynı dayanışmayı başka ülkelerden kadınlar için de göstermek gerektiğini söyledi.
AWİD’in ticari bir organizasyon olduğunu belirten Myrim “Kadınların gelirleri sınırlı, ayrıca böylesi toplantılar daha şeffaf ve herkesin katılımına açık olmalı” dedi. Myrim “DKY 5 yılda yapılan bir yürüyüşten ibaret değildir; tüm dünyada ortak sorunlara ortak çözümler üreten bir organizasyondur” diyerek 10 Aralık’ta feminist eylem çağrısı yapılacağını dile getirdi.
AWİD Programında, dünyanın dört bir yanından kadın örgütlerinin, sendikacıların oluşturduğu “Dünya Kadın Yürüyüşü” (DKY) Uluslararası Sekretaryasının dört ana temadan hareketle foruma sunduğu konular şunlar:
1) Militarizasyon, Çatışma ve Kadına Yönelik Şiddet: Kapitalist-Ataerkil Sistemde Kontrol ve Ekonomik Birikimin Araçları
2) Bir Adım İleri 2 Adım Geri mi? Toprak, İş ve Tüketime Erişimde Kadınların Kazanımları: Tanıklıklar Ne İfade Eder?
3) Yeşil Kapitalizmin Çevre Politikalarının Bölgeler, Halklar ve Hayat Tarzları Üzerindeki Etkisi
4) Daha Fazla Ekonomik Bağımsızlığa Doğru
5) İsyancı Genç Kadınlar Anneleri ve Büyükannelerinden Miras Kalan Bilgelikle Bağımsızlığını Kazanıyor.