8 Mart’ta start alan ve dünyanın pek çok ülkesinde gerçekleşen DKY’nin İstanbul buluşması için yaklaşık 22 ülkeden gelen yüzlerce kadın aktivist, Türkiyeli kadınlarla birlikte 30 Haziran 2010 tarihinde İTÜ’nün Maçka Kampusu’nda bulunan İşletme Fakültesi binasında gerçekleştirilen söyleşi ve atölyelerin ardından, yürüyüş düzenleyerek sonuç bildirgesini açıkladı. DKY yürüyüşü ardından ASF açılış töreni yapılırken, forum açılışında bir DKY temsilcisi de konuşma yaptı.
İTÜ Maçka Kampusu’ndan Galatasaray Lisesi önüne kadar alkış ve sloganlarla yürüyen kadınlar, birçok dilde yazılan "Tüm dünya özgür oluncaya kadar yürüyeceğiz" pankartı taşındı. Yürüyüş sırasında düdük, tef ve davul çalan kadınlar sık sık, "Jin jiyan azadî", "Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet gelsin cop, inadına isyan, inadına özgürlük", "Tecavüzcü polisler yargılansın", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Kadınlar savaş istemiyor" sloganları attı. Yürüyüşün ardından Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olarak sonuç bildirgesi okundu.
"Bugün 30 Haziran 2010 DKY’nin üçüncü ayağında 500’den fazla kadın bir buluşma gerçekleştirdik. Kürt ve Türk kadınlarının kadın hakları ihlalleri ve halkların kendi kaderini tayin hakkı için İstanbul’da toplandık" denilen bildirgede, hükümetlerin ve kamu kurumlarının finansal krizi bahane ederek toplumsal muhalefete saldırmasına engel olmak için kadınlar yürüdüklerini kaydedildi. Kadınların kötü çalışma koşullarının karşısında olduklarına vurgu yapılan bildirgede, "Şiddetin karşısında dimdik ayaktayız. Devletlerin savaş politikası haline gelen Kürt kadınlarına ve çocuklarına karşı geliştirilen tecavüzlerin karşındayız. Baskı altındaki ulusların sınıfsal sömürüye karşı verdikleri mücadelenin yanındayız" denildi.
Kadınlar ileriki süreçlerde gerçekleştirecekleri eylemler hakkında ise şunlar belirtti: "151 Kürt kadın politikacının yargılandığı davayı izlemek üzere 10 Ekim’de Diyarbakır’da olacağız. İşsizlikle mücadele etmek için Ekim’de Brüksel’de olacağız. Kasım ayında yapılacak NATO zirvesine karşı Polonya’da olacağız. Eylül ayında gerçekleştirilecek Avrupa Sendikal Konfederasyonu’nda eylem yapacağız. 2011 yılında Avustralya’da gıda yetersizliği ile ilgili gerçekleştirilecek forma katılacağız. 17 Ekim’de barış ve antimilitarzmi talep etmek amacıyla Kongo’da olacağız. Bütün yerel sosyal hareketleri kadın hareketleriyle bağlantı geçmeye ve yükselen kapitalizm, milliyetçilik ve patriarkeye karşı mücadeleye davet ediyoruz".
Dünya Kadın Yürüyüşü Avrupa Buluşması Deklarasyonu
Bugün, 30 Haziran 2010. Dünya Kadın Yürüyüşü 3. Uluslararası Eylemi’nin Avrupa buluşması için 22 ülkeden ve bölgeden 500’den fazla kadın İstanbul’da toplandı. İstanbul’a gelerek, kadın hakları ve halkının kaderini tayin hakkı için mücadele eden Türk ve Kürt kadınlarla dayanışmamızı ifade ediyoruz. Bütün kadınların haklarından tam yurttaşlar olarak yararlanabileceği, açık, demokratik ve seküler bir Avrupa düşüncesini dile getirdik.
Buluşmamız, daha önce aralarında balkan ağının oluşturmak ve bu etkinliği hazırlamak amacıyla farklı ülkelerde yapılan çeşitli ulusal toplantıların ürünüdür.
Hükumetlerin ve uluslararası kurumların, toplumsal hareketlerin elli yıllık kazanımlarına ve kadın haklarına yönelik saldırılarında ekonomik ve mali krizi kullandığı bir dönemde toplanıyoruz.
Bu önlemleri kınıyor; çalışma ve emeklilik koşullarının kötüleşmesine karşı mücadele ediyoruz. Özelleştirmeye ve kamu hizmetlerine ayrılan bütçede kesintilere karşı mücadele ediyor; bunun yerine askeri bütçelerin azaltılmasını istiyoruz. Hem toplumsal hareketlerin kriminalizasyona ve bu hareketleri bastırmak için kadınlarla yönelik şiddet kullanılmasına hem de aşırı sağın, fundamentalizmlerin ve militarizmin yükselişine karşı direniyoruz. Kadın aktivistlere yönelik devlet kaynaklı her tür şiddete karşı olduğumuz gibi, özellikle Kürt kadınları ve çocuklarına yönelik cinsel tacizin devlet politikası haline getirilmesine de karşıyız. Hepimiz, ulusal, cinsel ve sınıfsal sömürüye karşı mücadeleyi sürdürmekte kararlı, ezilen ulusların kadınlarının yanında yer alıyoruz.
Bizim, taban hareketlerinden gelen kadınların uluslararası feminist hareketi olarak, birlikte organize edip katılacağımız eylemler şunlardır:
– Ekim 2010’da Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde uluslararası barış ve sivilleşme eylemi;
– Diyarbakır’da 151 Kürt politikacı, belediye başkanı, kadın hakları savunucusu ve sendika üyesine karşı açılan davanın izlenmesi;
– Ekim 2010’da Brüksel’de güvencesiz çalışma ve işsizliğe karşı Avrupa yürüyüşleri;
– Kasım 2010’da Portekiz’de yapılacak NATO zirvesine karşı zirve toplantısı;
– Eylül 2010’da Avrupa Sendikaları Konfederasyonu’nun gösterisi.
– 2011 yılında Avusturya’da gıda egemenliği konulu bir Avrupa forumunun düzenlenmesi.
Dünya Kadın Yürüyüşü’nde yaptığımız gibi, toplumsal hareketleri, halkların yerel düzeyde verdiği mücadeleler arasında bağlar kurmaya ve onları kıtasal düzeyde birleştirmeye çağırıyoruz. Bugün, kapitalizmi, ataerkini ve ırkçılığı yok etmek için, bu mücadeleleri birleştirme günüdür.
Kadınların yaşamını değiştirmek için dünyayı değiştir!
Dünyayı değiştirmek için kadınların yaşamını değiştir!