İlk olarak 2001’de İtalya’nın Floransa kentinde, daha sonra sırayla Paris, Londra, Atina ve Malmö’de düzenlenen Avrupa Sosyal Forumu (ASF) bu yıl İstanbul’da düzenleniyor. ASF’ye ilişkin gerekli bilgilere ve KESK’in katılacağı oturumların bilgisine sitemizdeki “ASF- İstanbul 2010” başlıklı bloktan ulaşılabilinir.
30 Haziran gecesi, saat 20.00’de Taksim Gezi Parkı’nda yapılan açılış töreniyle başlayan ASF’de 1–3 Temmuz günlerinde seminerler ve tematik asambleler yapılacak. 4 Temmuz saat 10.00’da ise Forum boyunca yürütülen tartışmalardan süzülecek sonuç bildirgesinin ve krize karşı Avrupa çapında eylem kararlarının tartışılacağı “Final Asamblesi” toplanacak.
‘Başka bir Avrupa gerekli’
Avrupa Sosyal Forumu, özellikle küresel krizin Yunanistan’dan başlayarak Avrupa’yı da sarstığı bu dönemde artan neo-liberal saldırılar, işten atmalar, ücret kesintileri, temel kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi vb. krizin yükünü emekçilere taşıttırmaya yönelik politikalara karşı ortak bir duruş ve güç birliği geliştirme zeminini mümkün kılıyor. Artık “Başka bir Avrupa mümkün” sloganı yerini “Başka bir Avrupa gerekli” sloganına bırakıyor.
Forum programında, en büyük ağırlığı “Ekonomik ve sosyal krizler: Direniş ve alternatifler” başlıklı 1. eksen oluşturuyor. Çeşitli bakış açılarından, farklı anlayışlardan sendikalar, hareketler, kurumlar, partiler, iki yıldır süregelen küresel krizi, mücadele deneyimlerini ve alternatifleri tartışacaklar.
Kopenhag ve Cochabamba Zirvelerine katılan çevre hareketleri de ASF’de buluşuyor. ASF etkinliklerinin bir diğer ağırlığı da “Gezegeni kurtarın: Sürdürülebilir bir dünya inşa etmek” başlığı altında toplanıyor. ASF çağrısında “sosyal ve ekolojik yıkıma”, “emeğin ve doğanın sömürüsüne” karşı ortak mücadele vurgulanıyor.
İstanbul’da toplanan Avrupa Sosyal Forumu, ilk kez AB üyesi olmayan bir ülkede yapılıyor. İstanbul’un bir diğer özelliği, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya gibi, güç çatışmalarının odaklaştığı üç merkezin tam ortasında olması. Bu nedenle, “savaş ve barış”, “ezilen uluslar ve azınlıklar” gibi başlıklar, ASF’de özel ağırlık oluşturan bir diğer eksen.
ASF, Türkiye’de Kürt sorununun çözümünde yeni bir tıkanmanın yaşandığı, askeri operasyonların ve çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde toplanıyor. ASF’de Kürt sorununun ve çözüm önerilerinin tartışıldığı çok sayıda seminerin yanı sıra “barış ve kardeşlik” talepli çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Avrupa Sosyal Forumu’nda eksenlerden birisi de kadınların “Ayrımcılığa karşı eşitlik” talebini başlık ediniyor. Diğer taraftan, 8 Mart’ın kabulünün 100. yıldönümü vesilesiyle özel bir anlam kazanan Dünya Kadın Yürüyüşü de bu sene Avrupa Sosyal Forumu’yla koordineli biçimde çalışmalarını yürütüyor.