Tuzla Tersaneler Bölgesinde bulunan, Selahattin Arslan Tersanesi’nde halatın kopması sonucu yaşamını yitiren işçinin 23 yaşındaki Metin İnanır olduğu öğrenildi. Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı’nın "Kızak vinçle çekilir. İki vincin gücü kaldırmaya yetmiyor. İnsan gücüyle olacak bir şey değil, ama kızağın arkasından 10-15 kişi de itmek zorunda kalıyor" sözleri işçiler vinç yerine mi kullanıldı? Sorusunu akıllara getirdi. 2008 yılında tersanelerde gemi kontrolü için kum torbası olarak işçilerin kullanılması sonucu 3 işçi yaşamını yitirmişti.
İş kazaları ve ölümlerle gündemden düşmeyen Tuzla Tersaneler Bölgesinde 134. ölüm haberi geldi. Selahattin Arslan Tersanesi’nde kızak kaldırma sırasında, vincin halatının kopmasıyla meydana gelen kazada 23 yaşındaki Metin İnanır, halatın kopması üzerine başına parça isabet ederek yaşamını yitirirken Ramazan Kocatepe isimli işçi ise ağır yaralandı. Yaralı işçi Gispir Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Kazanın ardından görgü tanıklarının anlattıkları ve Limter İş Sendikası yetkililerinin verdiği bilgi ise Tuzla Tersanelerinde, 2008 yılı Ağustos ayında filika denemesinde işçilerin kum torbası olarak kullanılmasının ardından bugün de vinç olarak mı kullanıldı? Sorusun akıllara getirdi.
Saygılı: Kızak insan gücü ile değil vinçle çekilir
Kazaya ilişkin bilgi veren Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, "Biten bir gemiden kızak çekilecek. Kızak vinçle çekilir. İki vincin gücü kaldırmaya yetmiyor. İnsan gücüyle olacak bir şey değil ama kızağın arkasından 10-15 kişi de itmek zorunda kalıyor. Bu tersanelerde sık sık yaşanıyor maalesef. O bölgede normalde insan bulunmaması gerekiyordu. Vincin bomu kopuyor. Metin arkadaşımızın kafasına düşüyor. Arkadaşımız yaşamını yitirdi, Ramazan arkadaşımız ise Gispir Hastanesi’ne kaldırıldı. Durumu ağır" diye konuştu.
‘Zonguldak’taki neyse Tuzla’daki de o’
Yetkilileri iş güvenliği önlemlerinin alınması konusunda sık sık uyardıklarını hatırlatan Saygılı, Zonguldak’ta maden işçileri ile yine Yalova’da tersane işçilerinin önlem alınmaması nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydetti. Saygılı, "Yalova neyse Tuzla o. Aynı şekilde Zonguldak neyse Tuzla o. Tedbirler alınmış olsa bunlar olmayacak. 21 yüzyılda kolay şekilde alınacak tedbirler aslında. İş güvenliği maliyet olarak görülüyor. Yine uyarıyoruz" dedi.
2008’de işçiler kum torbası olarak kullanılmıştı
2008 yılı Ağustos ayında, yine Tuzla tersaneler bölgesinde bulunan GİSAN tersanesinde, ağırlık testi yapılan filikaya kum torbası yerine işçiler bindirilmişti. Halatın kopmasıyla denize düşen işçilerden 3’ü boğularak yaşamını yitirmiş, 16’sı ise yaralanmıştı.
DİHA