ILO uzmanlar komitesinin 2022 raporu yayınlandı, raporun Türkiye bölümü ile ilgili tam metne ulaşmak için tıklayınız.
Raporun özeti şu şekildedir:
- Komite raporda KESK’in geçmiş yıllarda da ifade ettiği 6 kamu emekçisinden 1’inin (cezaevi personeli, hakimler vb.) sendikal örgütlenme dışında kaldığı eleştirisini hükümete tekrar sormuş olup bu alandaki gelişmeleri bildirmesini talep etmiştir.
- Komite, raporunda ihraçlar ve OHAL komisyonunun durumunu detaylı bir biçimde ele almış (bu konudaki tek rapor KESK tarafından sunulmuştur) ihraç edilenler arasındaki sendika üye ve yöneticilerinin durumu, bu komisyonun işlevi vb. konularda hükümetten detaylı bilgi talep etmiştir.
- Sendikal ayrımcılık alanında KESK’in eleştirileriyle ilgili olarak hükümet bu konuda veri toplamadığını, bu konuda kişisel verilerin toplanması ile ilgili mevzuat kısıtlılıkları olduğu gerekçesini öne sürmüş, sendikal ayrımcılık kapsamında sürgünlerle ilgili KESK’in ifade ettiği ihlallerle ilgili olarak da hükümet tüm yer değiştirmelerin kamusal hizmetin gerekliliği kapsamında olduğu ve yargı yolunun açık olduğu yanıtını vermiştir.
- Komite ise sendikal ayrımcılığa ve sürgünlere ilişkin hükümete sözleşme ve ulusal mevzuata uygun hareket etmesi gerektiğini iletmiştir.
- Komite, TİS kapsamındaki bir konu olan hakem heyetinin bağımsızlığı ve işlevi hakkında KESK’in de belirtmiş olduğu üzere hakem heyetinin üyelerinin çoğunluğunun Cumhurbaşkanı tarafından atandığını ve bu durumun da sorun olduğunu tespit ederek, kurulun bağımsızlığını ve tarafsızlığını kazanacak şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtmiştir.
- Raporda KESK’in 155 No’lu İş Sağlığı ve Güvenliği ile Çalışma Ortamına ilişkin ulusal iş sağlığı ve güvenliği kurulunun 2018’den sonra toplanmadığı eleştirisine, hükümet Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulma aşamasında olan Sosyal Politikalar Kurulu’nun henüz teşkil edilmediğini, kurulduğunda toplantıların yapılacağı yanıtını vermiştir.