4 Ocak 2015 tarihli bazı medya organlarında “PTT’nin büyük alımı geliyor” başlıklı haberde “Kurumun idari sözleşmeli personel yönetmeliğine KESK tarafından açılan dava sonucunda kaş yapalım derken göz çıkarma durumu oluştu. Konunun hukuki ve teknik detayına girmek istemiyoruz. Ama PTT, KPSS puanına göre aday çağıracak ve bu adayları sözlü sınava tabi tutarak göreve başlatacak. Kısacası, yine kayırmacılığın ve torpil yarışlarının olduğu büyük bir alım daha geliyor.” Şeklinde değerlendirme yapılmıştır.
Sendikamız tarafından Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Çalıştırılacak İdari Hizmet Sözleşmeli Personel Hakkında Yönetmeliğinin 11. maddesinde personel alımında yalnızca sözlü sınavla personel alımına ilişkin düzenlemenin; adayların atanacakları göreve ait niteliklere sahip olup olmadığının belirlenmesinde sözlü sınavın yeterli bir araç olmadığı, sınava gireceklerin eşit koşullarda yarışmalarına engel olacak ve öznel değerlendirmelere yol açacak olan sözlü sınavın açıkça hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile iptal davası açılmıştır.
Danıştay 12. Daire tarafından, “personel alımına ilişkin bu türlü önemli bir konuda yönetmelikte düzenleme yapılmak yerine yönetim kuruluna yetki tanınmış olması, her zaman değiştirilebilir kuralların farklı sınavlarda farklı uygulama yapılabilmesine imkân tanıması ve bunun da başlı başına eşitlik ilkesine aykırılık teşkil edecek olması…” gerekçesi ile yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir.
Bu karar üzerine PTT Yönetmelik değişikliği yapmak durumunda kalmıştır. Ancak haberde yer alan “Kurumun idari sözleşmeli personel yönetmeliğine KESK tarafından açılan dava sonucunda kaş yapalım derken göz çıkarma durumu oluştu. Ama PTT, KPSS puanına göre aday çağıracak ve bu adayları sözlü sınava tabi tutarak göreve başlatacak.” ifadesi davanın doğru değerlendirilmediğini göstermektedir.
PTT’nin KPSS puanına göre aday çağırıp, sözlü sınav sonrası göreve başlatması Sendikamız tarafından açılan dava sonrasında oluşan bir durum değildir. Çünkü dava açılmaması halinde de mevcut Yönetmelik yazılı ve sözlü ya da yalnızca sözlü sınavla personel alınmasına imkân tanıyor idi. Sendika olarak bizim de karşı çıktığımız ve dava açtığımız husus sözlü sınavın yapılmasının kayırmacılığa ve torpile yol açacak olmasıdır.
Sendika olarak örgütlü bulunduğumuz tüm kurumlarda hukuka aykırı, haksız bir uygulamalara karşı sendikal mücadele verdiğimiz gibi hukuki yollara da başvurduk. Yönetmelik değişikliğinden sonra sadece sözlü sınavla personel alımı yönünde düzenleme yapılması halinde bu hukuka aykırı uygulamanın iptali istemi ile tekrar dava açacağımızın bilinmesini isteriz.
Kamuoyunun ve tüm kamu emekçilerinin bilgisine sunuyoruz.
Saygılarımızla