İnsan Hakları Derneği’nin Dünya Çocuk Günü dolayısıyla dün yayınladığı açıklamada, 2014 yılı Kasım ayı itibariyle 49 çocuğun cezaevinde, 64 çocuğun ise gözaltındayken işkenceye maruz kaldığı, 360 çocuğun gözaltına alındığı, 59 çocuğun ise tutuklandığı belirtildi. Yine verilere göre; 129 çocuk taciz ve tecavüze maruz kaldı.
İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” vesilesi ile yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada ayrıca Türkiye’deki çocukların yaşadığı hak ihalelerine ilişkin de bilgiler verildi. “Birleşmiş Milletlerin 20 Kasım 1959’da Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul etmesinin 55. Yılını geride bıraktık” denilen açıklamada, aradan geçen onca yıla karşın dünyada ve Türkiye’de çocukların haklar bakımından en fazla mağdur edilen kesim oldukları belirtilirken, tüm çocukların “Dünya Çocuk Hakları Günü” kutlandı.
‘Çocuk cezaevleri kapatılsın’
Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ve Çocuk Cezaevi yetkililerinin cezaevlerinde yaşanan taciz, şiddet ve tecavüze karşı tüm başvurulara duyarsız kaldığına dikkat çekilen açıklamada, “Örneğin Adana Ceyhan M tipi cezaevinde taciz, tecavüz ve mahpus çocuklara yönelik şiddet cezaevinin rutini haline gelmiştir” ifadelerine yer verildi.
1 Ocak ile 19 Kasım 2014 tarihleri arasında İHD’ye yapılan başvurular ve basından tespiti yapılan vakalara göre; 49 çocuğun cezaevlerinde, 64 çocuğun ise gözaltı yerlerinde işkenceye uğradığı vurgulanırken, aynı tarihler arasında, toplumsal olay ve gösterilerden dolayı 360 çocuğun gözaltına alındığı, 59 çocuğun tutuklandığı ve bu olaylarda 42 çocuğun yaralandığına dikkat çekilerek, “Bunlar sadece tarafımızca tespit edilebilen vakalardır. Biliyoruz ki; tekrar gözaltına alınma, tekrar işkence ve taciz görme korkusu bu başvuruları engellemektedir” denildi. Ayrıca açıklamada yetkili kurumlara “tutuklu çocukları koruyamıyorsunuz” eleştirisini yönelten İHD, çocuk cezaevlerinin de kapatılmasını istedi.
Çocuklar vurularak öldürülüyor’
Türkiye’de yapılan her türlü demokratik eylemin kolluk güçleri tarafından engellendiği ve bu engellemelerin şiddete dönüştüğüne vurgu yapılan açıklamada, “‘Çocuk demeden kadın demeden’ birçok insan gibi çocuklar da bu eylem ve etkinliklerde vurularak öldürülüyor” denildi. Ayrıca olayların etkin bir şekilde soruşturulmadığı ve sorumlu kamu görevlilerine dava açılmadığı veya açılmış davaların da beraatla sonuçlandırıldığına dikkat çekildi.
‘Çocuklar taciz ve tecavüze uğruyor’
Söz konusu tarihler aralığında, yine derneğe yapılan başvurulardan ve basından tespiti yapılan vakalara göre; 129 çocuğun ailesi ve dışarıdan kişiler tarafından cinsel istismara uğradığı belirtilirken, çocuk tecavüzcülerinin de cezasız bırakıldığını ifade edildi. Açıklamada, “Okulda ve hayata hazırlanmaları gereken yaşta çocukları evlenmeye zorlayan, evlenen ve kaçırarak hayatlarına el koyanla, yetişkinlere ceza verilmeyen bir ülke burası. Tecavüze uğramış çocuklara hayat ve adalet yok” denildi.
‘Okullarda fırsat eşitliği yok’
Ayrıca çocuklar için anadilde eğitim hakkına da işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Öğretim hayatına başka bir dili öğrenerek başlayan, bu nedenle eğitim başarısı ana dili egemen dil olanlara göre hep birkaç yıl geriden gelen çocuklar soruyor: fırsat eşitliği mi? Anadillerini yaşatmak için yaptıkları okullar yıkılıyor. Tüm eğitim hayatları boyunca öğretmenleri hep yeni mezunlar olmuş olan çocuklar soruyor: fırsat eşitliği mi? Okullar engelli çocukların okula erişimini ve eriştiklerinde okuldaki hayatlarını kolaylaştırmıyor. Bir tekerlekli sandalyenin çıkabileceği bir rampa bile yok merdivenlerin yanında. Yaşıtlarıyla birlikte büyüme eğitim görme hakları ellerinden alınıyor.”
‘Çocukların inançları, kültürleri hiçe sayılıyor’
Tüm eğitim yaşamları boyunca tek bir etnik grubun, dinini dilini, başarısını, kültürünü öğrenmeye zorlanan, kendi ait olduğu kimliği yok sayılan, ancak hain olarak var olan çocukların; “ben bu topluma nasıl katılacağım?” diye sorduğu belirtilen açıklamada, yine büyükler tarafından çıkarılan savaşlarda en fazla çocukların mağdur olduğu kaydedildi.
Yetişkinlere…
Açıklamada son olarak yetişkinlere şu çağrıda bulunuldu: “Çocukların kendilerini etkileyen tüm kararlar alınırken katılma hakları var. Eğer samimi iseniz bu haklarını gerçekleştirecek mekanizmayı kurun. Çocuklar büyüklerin ve devlete egemen olanların ihtiyaç duyduğu dünya ve toplum için değil kendi istedikleri bir dünya için karar verebilsinler.”