Anayasa Mahkemesi, 2 yıl önce yürürlüğe giren Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun bazı hükümlerini iptal etti. AYM, Bakanlar Kurulu’na “genel sağlık ve milli güvenlik” gerekçesiyle grev yasaklama yetkisine ise vize verdi.
Anayasa Mahkemesi, işverenin, “fesih dışında” sendikal özgürlüğü güvence altına alan kanun hükümlerine aykırı hareket etmesi halinde sendikal tazminata hükmedilmesini öngören düzenlemedeki “fesih dışında” ibaresini iptal etti. Buna göre 2012’den önce olduğu gibi sendikal nedenle işten çıkarılan işçilere 12 maaş tazminat ödenecek. Sendikal bir nedenle iş sözleşmesinin feshi halinde işçinin, 4857 sayılı Kanun’un “feshin geçerli sebebe dayandırılması”nı düzenleyen 18. madde hükümleri uyarınca dava açma hakkına sahip olduğuna ilişkin kanun hükmü de Anayasa’ya aykırı bulundu.
Anayasa Mahkemesi, grup toplu iş sözleşmesine ilişkin uyuşmazlıklarda, grev kararı uyuşmazlık kapsamındaki işyerlerinin bir kısmı için alınsa dahi lokavt kararının uyuşmazlık kapsamındaki başka işyerleri için de alınabilmesini öngören kanun hükmünü de iptal etti.
Bankacılık hizmetleri ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde grev ve lokavt yapılamayacağına ilişkin kanun hükmü de Anayasa’ya aykırı bulundu.
Ancak AYM, Bakanlar Kurulu’nun, “genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikteki grev veya lokavtı erteleyebileceğine” yönelik kanun hükmünün de arasında bulunduğu diğer hükümlere ilişkin iptal istemlerini ise reddetti.
AYM, sendikaların “işleyişlerine müdahale edildiği” gerekçesiyle itiraz ettiği birçok düzenmeyi de Anayasa’ya uygun bularak iptal istemini reddetti.
Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararları için tıklayınız