Hükümet, kıdem tazminatı fonundan sonra kiralık işçilik, taşeron işçilik ve uzaktan çalışma düzenlemelerini de gündeme aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının hazırladığı yeni taslakla çalışma hayatının esnekleştirilmesi amaçlanıyor. Taslakta , sendikaların "modern kölelik", "kiralık işçilik" olarak nitelendirdiği ödünç işçilik konusu "geçici iş ilişkisi" başlığıyla yeniden düzenleniyor.
Mevcut yasada sadece holding ve şirketlere verilen kendi işçisini kiralama yetkisi varken yeni düzenlemede bu yetki özel istihdam bürolarına veriliyor. Taslak , İş Kanunu’nun geçici iş ilişkisini düzenleyen 7. maddesinde büyük ölçüde değişiklik öngörüyor. Buna göre geçici iş ilişkisinin, özel istihdam bürosunun bir işçisini geçici olarak başka bir işverene devriyle kurulacağı belirtiliyor.
Hükümet tarafından hazırlanan kiralık işçilik uygulamasını içeren taslak işçi haklarına son darbeyi vuracak. İşçi köle gibi pazarlanacak. Sendika ve grev hakkı ortadan kalkacak.
Çalışma Bakanlığının taslağına göre patronlar fabrikalarında çalıştırmak üzere özel istihdam bürolarından işçi kiralayacak . Bu durumda işçi fabrikanın değil istihdam bürosunun elemanı olarak gözükecek. Sendikalar düzenlemeyi ‘modern kölelik’ olarak tanımlıyor.
İşçi alınıp satılacak,
Patronun işçiye karşı hiçbir yükümlülüğü olmayacak . Patronlar sadece tazminat ve SSK gibi yükümlülüklerden değil sendikadan da kurtulacak . Patronun işi bittiği zaman, işçi başka bir fabrikaya kiralanacak, işyeri kavramını ortadan kaldıran bu uygulama, işçinin alınıp satılmasının önünü açacak.
Grev hakkı yasaklanıyor
patron fabrikasında grev olduğunda dahi işçi kiralayabilecek. Bu tüm iş kolları için grev hakkının fiili olarak ortadan kaldırılması anlamına gelecek. Taslak işçilerin iş güvencesini de tamamen ortadan kaldıracak. İşsizlerin istismar edilmesine zemin hazırlayacak olan bu taslak, işçi simsarlığının da önünü açacak.