Kamuda yetikili sendikalardan dördünün yetkilileri (KTAMS, KTOEÖS, TIPİŞ ve KTÖS) , dün protokol görüşmelerinin başlatılması amacıyla Maliye Bakanlığına gitti.
Kendilerine yapılmış bir davet olmamasına rağmen Bakanlık toplantı odasına girip 42 dakika Maliye ileÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları Ersin Tatar ve Şerife Ünverdi’yi bekleyen sendika yetkilileri, her iki bakanın da gelmeyeceği bilgisi üzerine basın açıklaması yaparak Hükümet’i protesto etti.
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Orta EğitimÖğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıpİş) ile Kıbns TürkÖğretmenler Sendikası (KTÖS), kamu emekçilerinin ekonomik, demokratik taleplerinin ele alındığı ve yasal olarak bütçe hazırlanmadan her yıl yapılması gereken protokol görüşmelerinin 3 yıldan beri yasadışı olarak yapılmadığını savunarak, protokol masasının oluşturulmasında ısrarlı olduklarını belirtti.
KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, yaptığı açıklamada,ülkenin geldiği durumun ortada olduğunu, bir buçuk yıldırçalışanların brüt bin 300, net bin 131 TL’lik asgariücretle geçinmeye alışığını söyledi. Kaptan, akaryakıta yüzde 70, ete yüzde 130 oranında artış gelirken, kamu emekçileri olmaküzere tüm emekçilerin alım gücü her geçen gün düşerken bunlaraçözüm buluma yeri olan protokol masasında Hükümet’i temsil eden Maliye ileÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarının gelmemesinin kabul edilemez olduğunu savundu.
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ise konuşmasında, kimsenin yasal olan protokol görüşmelerini başlatmama ve bu bağlamda protokol masasının oluşturulmasına karşı olamayacağına işaret ederek, Hükümet’inüç yıldır protokol masasını yasadışı olarak oluşturmadığını savundu. Gökçebel, protokol masasının sadece maaş artışlanyla ilgili ve sınırlı olmadığına, eğitim, sağlık, istihdam politikalarının da görüşüldüğü bir yer olduğuna işaret ederek, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti’nin ekonomik krizi bahane ederekçalışanların kazanılmış haklarını ortadan kaldırdığını öne sürdü.
Tıpİş Başkanı Erol Şeherlioğlu ise konuşmasında, Hükümet’in polis gücünü kullanarakülkeyi yaşanmaz hale getirdiğini ileri sürerek, Hükümet’in yetkili sendikalar ve sivil toplumörgütlerinin diyalog adımına olumlu cevap vermesi gerektiğini ancak böyle bir olumlu adımı atmadığını söyledi. Şeherlioğlu, Hükümet’in bu anlamda görüşmeye gelmemekle" fırsatı değerlendirmediğini"öne ederek, Hükümet’i Ankara Hükümeti’nin isteklerini yerine getirmekle suçladı. Erol Şeherlioğlu, UBP Hükümeti’ni, halkın varlığı olan ulusal değerleri Türkiye’de hükümet olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yandaşlarına peşkeşçekmekle de suçlayarak, bu noktada sendika ve yurttaşlara düşen tek görevin yurda sahipçıkmak olduğunu kaydetti.
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise konuşmasında, Hükümet’in bundanönceki en son protokol masasıçağnsının 4 yılönce Güzelyurt’taki sel felaketi sonrasında kamu çalışanlarının maaşlarından kesinti yapma gündemiyle yapıldığını hatırlatarak, o toplantıdan sonra başka hiçbir toplantının yapılmadığını söyledi. Elcil, Hükümet’inçalışanların haklarını koruma, kayıplarını gidermeye yönelik olarak hiçbir zaman protokol görüşmesi çağrısı yapmadığını savunarak, o günden itibarençalışanların maaşlarında sürekli kesinti yapıldığını, yapılan yasal değişikliklerle yeni işe başlayanların maaşlarının yüzde 40 düşürüldüğünü kaydetti.
Elcil, tüm bunlar yaşanırken Maliye Bakanı’nın ülke ekonomisinin uçtuğu açıklaması yaptığını ifade edip bunu eleştirdi. Elcil,ülkenin temel konusununülkeye gelen nüfus olduğunu, kayıt dışı nüfusla mücadele etmek yerineçıkarılan yasalarla önceleri 45 bin olarak açıklanan bu sayının 10 bin; aileleriyle birlikte düşünüldüğünde ise en az 40 bin kişinin daha ülkeye gelmesi anlamına geldiğini ileri sürdü.Çalışanlardan ciddi vergi kesintisi yapıldığını, partizanca istihdamların devam ettiğini öne süren Elcil, buna Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığını örnek göstererek, bakan dahil olmak üzere her yetkilinin partizanca istihdamlarla iki sekreteri olduğunu savundu.
Şener Elcil, nüfus artışının önemli olduğunu, hala eksik öğretmeni bulunan okullar bulunduğunu anlatarak, tüm bunlar ortada iken Maliye Bakanı’nın Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a 1 milyon TL para aktardığını; Kuzey Kıbrıs’ın ise Türkiye’den 1 milyon dolar ithalat yaptığını açıklayabildiğını ancak Türkiye’den yapılan ithalatın 1. 5 milyon TL olduğunu ileri sürdü.