Diyarbakır’da JİTEM üssünde devam eden kazılarda ortaya çıkan 26 kişiye ait kemiklere ilişkin bilgi veren Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, dağınık haldeki çuvallar dolusu kemiğin temizlendiğini ve ardından da puzzle gibi birleştirilerek. yaş ve cinsiyet tespitinin yapılacağını belirtti.
Diyarbakır’da tarihi İçkale’de bulunan JİTEM üssünde 11 Ocak günü başlayan çevre düzenleme çalışmaları sırasında rastlanılan insana ait kafatasları ile birlikte başlatılan kazı çalışmaları 20’nci gününü bulurken, son olarak dün bulunan kafatasları ile birlikte kazı çalışmalarında toplam 26 kişiye ait kemiğe ulaşıldı. Daha önce kültür mirası yapıların zarar görme riski nedeniyle kullanılmayan iş makineleriyle yapılan kazının daha geniş alanda ve daha hızlı yapılmaya başlandığı öğrenildi.
‘Kemikler çuvallara dolduruldu’
Kazı çalışmalarında elde edilen ve incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu’na gönderilen kemiklere ilişkin bir gazeteye demeç veren Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, ilk kemiklerin 21 Ocak günü 8 torba halinde getirildiğini ve daha sonra başka torbaların da getirildiğini kaydetti. Kemikler üzerinde çamurların bulunduğunu ve temizleme işleminin hemen ardından kemikleri birleştirme çalışmalarının başlayacağını ifade eden İnce, nedeninin ise, "Bize gönderilen torbalar içindeki kemiklerin aynı kişiye ait olduğuna dair şüphelerimiz var. Orada yapılan kazı sırasında tutulan notlar da gelmiş onlardan da yararlanacağız ama henüz anlaşılamayan kemikler var. Hepsini puzzele gibi çözeceğiz" diye konuştu.
DNA’da yaş ve cinsiyet tespiti yapılacak
Sahiplerine göre kemiklerin ayrılmasının ardından DNA taraması ile antropolojik incelemenin yapılacağını belirten İnce, bu testlerle de kemiklerin, yaklaşık yaş ve cinsiyetlerine bakılacağını, bu bakımdan kemik hücrelerinden birçok tespitin de yapılabileceğine işaret etti. Adli Tıp Kurumu’na getirilen bazı kemiklerin kemik hücrelerinin yok olduğuna dikkat çeken İnce, "Kemikler boşalmış, hafiflemiş. Gelen ilk torbada da kemiklerin yanında kumaş parçası yoktu, fakat toprak örnekleri vardı. Acele ediyoruz, fakat yanlış da yapmak istemiyoruz. Savcının sorduğu zamana ilişkin ve travma tik bulgulara dair çalışma yürüteceğiz. Zaman veremeyiz, ama birkaç hafta sonra verilere ulaşmış olabileceğiz" diye konuştu.
‘Kemiklerin gömülüş tarihi tespiti herkesi tatmin edecek’
İnce, kemiklerin gömülüş tarihi tespitinin herkesi tatmin edeceği iddiasında bulunurken, Antropolog Prof. Dr. Mehmet Yaşar ise, çeşitli yöntemlerle kişinin yaşına ilişkin bilgi elde etmenin mümkün olabileceğini söyledi. Bunu da ABD’de yaptıkları bir çalışma ile örneklendiren Yaşar, "Biz ABD’de kimyasal olarak bu bilgileri vermeyen iki kişinin kemikleri üzerinde bulduğumuz bir düğme parçasını arşivlere girip dönemin fotoğraflarını inceleyerek 1920’li yıllarda meydana gelen büyük bir sel felaketinde ölen ABD’liler olduğunu tespit etmiştik. Etrafta kumaş parçası ya da düğme bulunursa iş çok kolaylaşır" diye belirtti.