Mardin’in Midyat İlçesinde görev yapan Dr. Sadık Ceylan Mulamahmutoğlu hakkında 2010 yılında, hekimlerin tutuklu ve hükümlüleri muayenelerinde hasta ve hekimin yalnız kalmasını önleyen "Üçlü Protokole uymadığı gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması dün (27.07.2011) gerçekleştirildi.
Midyat Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında Dr. Mulamahmutoğlu savunmasında, hasta mahremiyetinin hekimlik mesleğinin uygulanmasında çok önemli olduğunu ve tıp eğitimi süresince hekim adaylarına bunun öğretildiğini vurguladı. Kendisinin de tıp eğitimine ve etiğine uygun olarak davrandığını söyleyen Mulamahmutoğlu, dava konusu olayda hastanın rektal kanama şikâyeti olduğuna dikkat çekerek, bu muayenenin başkalarının yanında yapılmasının hasta haklarının ve mahremiyetinin ihlali anlamına geldiğinin altını çizdi. Muayene odasının pencerelerinin demir parmaklıklı, odanın güvenli olduğunu söyleyen Mulamahmutoğlu, buna rağmen kolluk kuvvetlerinin hastanın mahkûmiyetini ve 3’lü Protokolü gerekçe göstererek, muayene sırasında odadan çıkmayı reddettiklerini söyledi. Mulamahmutoğlu, hastanın cinsiyeti, dili, dini, siyasi görüşü ya da suçunun niteliğinin tıp etiği gereği önem taşımadığını belirterek uygun muayene koşulları sağlanmadığı için durumu aciliyet taşımayan hastanın muayenesini reddettiğini ifade etti.
Dr. Mulamahmutoğlu’nun avukatı Mustafa Güler ise müvekkilinin, tüm hastalar gibi tutuklu ve hükümlülerin muayenesinin de hekimlik mesleğini ifa edebilmek için elverişli koşulların sağlanmasını savunduğu için dava edildiğini vurguladı. Mulamahmutoğlu’nun, kolluk kuvvetlerinin muayene odasında bulunmasını kabul etmeyerek ilgililerden istekte bulunduğunu belirten Güler, daha önce benzer davalarda verilmiş beraat kararlarını da hatırlatarak Mulamahmutoğlu’nun beraatını talep etti. İlk duruşmasından sonuç çıkmayan dava ikinci duruşma için 2 Kasım tarihine ertelendi.
Duruşma, Mulamahmutoğlu’na destek veren, aralarında KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, TTB yöneticileri, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, TTB eski Genel Başkanı Dr. Gencay Gürsoy’un da olduğu TTB, tabip odaları, sendikalar, meslek örgütleri, sağlık çalışanları, hekimler ve vatandaşlardan oluşan kalabalık bir grup tarafından izlendi.
Üçlü Protokol Geri Çekilsin
Duruşma sonrası açıklama yapanlardan TTB eski Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, meslektaşlarının yüz binlerce yıllık geçmişi olan tıp etiği kurallarına uyduğu için yargılandığını belirterek bunun hukuk skandalı olduğunu söyledi. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise Mulamahmutoğlu’nun görevini yaptığı için “görevini kötüye kullanmaktan” yargılanmasının çelişki olduğunu söyleyerek, mahpusların da sağlık hakkı olduğunun unutulmaması gerektiğini kaydetti.
SES üyesi Dr. Sadık Çayan Mulamahmutoğlu’nun bir hekim olarak meslek onurunun, hekimlik etiğinin gereğini yerine getirdiği için yargılanmasının kabul edilemez olduğunu belirten KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, “Mevcut iktidar insanları bir yandan cezaevlerine doldururken, bir yandan da en temel insan hakkı olan sağlık hakkını da Üçlü Protokol gibi tüm evrensel hukuk ilkelerine, Türkiye’nin de imzaladığı uluslararası sözleşmelere ve hekimlik etiğine aykırı olan bir uygulamayla engellemeye çalışıyor” dedi.
Uygulamalardan kaynaklı onlarca hasta tutuklunun yaşamını yitirdiğine, onlarcasının da hayatını yitirme tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken Çalağan, tüm bu insanlık dışı uygulamalara karşı çıkanların ise Dr.Sadık Çayan Mulamahmutoğlu gibi baskılara maruz kaldığını ifade etti. Çalağan, temel insan haklarına ve hekimlik meslek etiğine aykırı olan Üçlü Protokolün derhal iptal edilmesi gerektiğini belirterek, “Üyemiz Dr. Sadık Çayan Mulamahmutoğlu hakkında açılan dava derhal geri çekilmelidir. Üçlü Protokolü ferman sayarak gereğini yerine getirmek için hizaya geçenler arkadaşımızı yargılamak istiyor biz ise insanlık onuruna ve meslek etiğine yaraşır davrandığı için alkışlıyor ve bu gün olduğu gibi bundan sonra da her zaman yanında olacağımızı belirtiyoruz” dedi.
KESK İzmir Şubeler Platformu: “Sağlık Bakanlığı Üçlü Protokolden İmzasını Çeksin”
Üçlü Protokole tepkiler devam ediyor. KESK İzmir Şubeler Platformunun Bayraklı Adliyesi önünde dün yaptığı basın açıklamasında, üçlü protokolün kaldırılmasını istendi. Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Kiyasettin Yasa, Adalet, İçişleri ve Sağlık bakanlıkları arasında imzalanan, hasta ve tutuklu haklan gibi tıbbi etiği de yok sayarak keyfi bir şekilde düzenlenen Üçlü Protokol’ün, yaşam hakkını olumsuz etkilediğini söyledi. KESK İzmir Şubeleri olarak bu protokolün kaldırılmasına dair bir açıklama ve somut adım beklediklerini belirten Yasa, “Sağlık Bakanlığı’nı insan hakları temel değerlerini hiçe sayan ve meslek etiğini oradan kaldıran protokolden ivedi olarak imzasını çekmeye çağırıyoruz” dedi