Balcalı Hastanesi çalışanları örgütlülüğün gücünü bir kez daha gösterdi ve hastane yönetimini bir kez daha pes ettirdi.
Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde iş bırakma eyleminin ardından SES, Dev Sağlık-İş ve Adana Tabip Odası üyelerinin oluşturduğu heyetle görüşen Rektör Alper Akınoğlu yeni sözler verdi. Rektör, hastane çalışanı taşeron işçilerin kadroya alınması için bir ay önce yapılan toplu sözleşmenin gereklerini 1 Temmuz’dan itibaren yerine getireceğine söz veridi. 3 günlük eyleme katılanlara verilen sürgün cezalarının geri alındığını bildiren Rektör Akınoğlu ayrıca hastane içerisindeki sendika temsilciliklerine yapılan saldırıdan dolayı da özür diledi.
Hatırlanacağı üzere, Balcalı’da çalışan taşeron işçilerinin, öğretim üyelerinin, asistan hekimlerin, intörn hekimlerin ve öğrencilerin hak gasplarının sürmesi, ağır çalışma koşulları ve rektörlüğü hukuk dışı uygulamaları nedeniyle 16 Mayıs 2011 tarihinde başlayan süresiz iş bırakma eylemi, 23 Mayıs 2011 günü anlaşma ile sonuçlanmış; rektörlük ve hastane yönetimi, sağlık emekçilerinin haklı taleplerini kabul ederek taraflar arasında bir protokol imzalanmıştı. Çukurova Üniversitesi Balcalı Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Fakülte Dekanı tarafından imzalanan bu protokolün, bir ay içinde hayata geçirilmesi kararlaştırılmasına rağmen, 23 Haziran 2011 tarihine kadar bir gelişme yaşanmamış; imzalanan protokole uyulmamıştı.
SES Adana Şubesi, Adana Tabip Odası ve Devrimci Sağlık-İş Çukurova Bölge Temsilciliği, rektörlüğün verdiği sözleri tutmaması üzerine 23 Haziran 2011 tarihinde, protokoldeki taahhütlerin yerine getirilmesi için eylem başlatmıştı. Eylem yapan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine rektörün baskı ve tehditleri de artmış, son olarak, 26 Haziran 2011 Pazar günü Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesindeki SES temsilcilik odasının kapısı rektör marifeti ile bizzat kendisi tarafından levye ile kırdırılarak oda tahrip edilmişti. Odadaki klimalar sökülmüş, içinden sendikaya ait megafon, ses cihazı, flama, bayrak, önlük, pankart ve dövizler boşaltılmıştı.
Yapılan saldırıyı kınamak amacıyla 27 Haziran pazartesi günü yapılan etkinliği de engellemek için polikliniklere giden güzergâh rektörlük talimatıyla demir barikatlarla kapatıldı. Bununla da yetinmeyen Rektör Akınoğlu, üniversiteye ait araçları SES Temsilciliğinin önüne çektirerek eylem alanını daraltmaya çalıştı. Rektörün tüm engellemelerine karşı sağlık emekçileri, kendi kurdukları ses sistemi ile halaylar çekerek, iş bıraktı. Bir süre sonra ses sistemine gelen elektrik hastane yönetimi tarafından kesildi. Bunun üzerine getirilen jeneratörle müzik tekrar verilmeye başlandı.
Balcalı sağlık emekçilerine KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, TTB Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu, SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, Kocaeli üniversite Öğretim Üyesi Onur Hamzaoğlu, TTB Merkez Konseyi Eski Başkanı Gencay Gürsoy, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sendika ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi.
Eylemde ilk olarak konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu, uzun zamandır Balcalı’da talepleri için mücadele ettiklerini dile getirdi. Rektörle daha önceleri birçok defa görüştüklerini ancak taleplerin karşılanmadığını belirten Bilaloğlu, mücadelenin kazanımla sonuçlanıncaya kadar devam edeceğini söyledi.
Daha sonra söz alan SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, verilen mücadelenin parasız ve nitelikli, bir sağlık hizmeti vermek isteyen sağlık emekçilerinin mücadelesi olduğunu vurguladı. Sağlıkta uygulanan talan politikalarının her çalışanı etkileyeceğini ifade eden Erdolu, taşeron, kadrolu demeden birlikte mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Balcalı çalışanlarının taşeronla mücadelenin simgesi olduğu belirtti. Sağlığın bir ekip işi olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, “Direnişimizi de bir ekip olarak yapıyoruz” dedi. Balcalı yönetimine seslenen Çerkezoğlu, kazanılmış haklarının tanınmasını istedi.
KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar ise Balcalı’da devam eden mücadeledeki birlikteliği korumak gerektiğini söyledi. Sağlık emekçilerinin taleplerinin nitelikli sağlık hizmetinin olmazsa olmazı olduğunun altını çizen Çınar, hasta yakınlarına seslenerek, sağlıkta yaşanan olumsuzluklardan işçilerin değil, yöneticilerin sorumlu olduğunu belirtti. Rektörün talimatı ile SES temsilciliğine yapılan saldırının sendikal örgütlenmeye yönelik bir saldırı olduğunu vurgulayan Çınar, dile getirilen talepler yerine getirilinceye kadar mücadelenin süreceğini söyledi.
Sağlık emekçilerinin kararlı eylemi sonrasında Rektör Alper Akınoğlu, SES, Dev Sağlık-İş ve Adana Tabip Odası üyelerinin oluşturduğu heyetle görüşerek çalışanların taleplerinin kabul edildiğini ifade eden, yukarıda yer alan açıklamaları yaptı.