Kathimerini gazetesinin haberine göre, Yunan hükümeti, Avrupa Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası ile bugün anlaşmaya varacak. Yapılacak anlaşmaya göre, özelleştirme programı konusunda anlaşma sağlayan tarafların oluşturacağı bağımsız komitede Yunan hükümetinden temsilci yer almayacak.
Bunun sebebi olarak da AB’nin, sonraki Yunan hükümetlerinin anlaşmayı bozma ihtimalinden çekinmesi gösterildi. 2015 yılına kadar özelleştirmelerden 50 milyar euro gelir bekleniyor.
Kemer sıkma politikası kapsamında devlet memurları 2 ile 5 yıl boyunca zam almayacak, maaşlarda yüzde 10’luk bir düşüş gerçekleşecek.
Kamu yatırımının yılda 1 milyar euroyu geçmemesi düşünülürken, devlet televizyonlarından bazılarının kapatılması ve daha küçük kuruluşlar oluşturulması gündemde.
Yunanistan’ın 2012 ve 2013 finansman ihtiyacını mevcut şartlar altında karşılaması mümkün görülmüyor. Bu yüzden Yunanistan’a yaklaşık 60-70 milyar euro ek kaynak sağlamak gerekiyor.
IMF ise AB’nin gelecek 12 aya yönelik finansmanı garanti etmemesi halinde, bir sonraki kredi dilimini serbest bırakmayacağını belirtmişti. Euro Bölgesi ülkelerinin maliye bakanlığı yetkilileri, yarın Viyana’da Yunanistan’ı görüşecek. Ancak maliye bakanları 20 Haziran’da, AB liderleri ise 24 Haziran’da buluşacak.
Bu arada Almanya’nın Yunanistan’a yeni kredi verme konusundaki tavrını yumuşatabileceği belirtildi. Wall Street Journal, Almanya’nın "yeni kredi için borç vadelerinin uzatılması" koşulundan şimdilik vazgeçebileceğini kaydetti.
Gazete, Almanya’nın Yunanistan’a yeni kredi verilmesine onay vermeden önce, özel kesim kreditörlere ait Yunan tahvillerinin vadesini uzatma konusunda ısrar etmeyeceğini yazdı. WSJ, Almanya’nın bu konudaki ısrarından vazgeçmesinin Yunanistan’a yeni kaynak aktarılmasını kolaylaştıracağını ifade etti. Konuya yakin kaynaklar, Alman hükümetinin su an için kısa vadeli bir çözüm bulmayı, vadeleri uzatmayı içeren nihai sonuca ise yıl sonuna kadar ulaşmayı umduğunu belirtti.