TTK Genel Müdürü Burhan İnan’ın projesine göre, 1 işçinin bir günde çıkardığı kömür miktarı 650 kilogramdan 1200 kg’a çıkartılarak, taş kömürü kurumu kâra geçirilecek. Türkiye ölümlü maden kazalarında dünyada birinci sıradayken, madenlerde önlemleri arttırmak yerine Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan madencileri daha çok çalıştıracak performansa dayalı bir maaş sistemi geliştirdi.
Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan’ın projesine göre yeni istihdam edilcek madencilere üretimine göre maaş verilecek. Projeyle, işçinin günden çıkardığı kömür miktarı, 650 kilogramdan 1200 kilograma çıkartılarak, taş kömürü kurumu kâra geçirilecek. Projeyle madenciler daha çok çalışacak böylece güya, kurumun yılda 400 milyon lira civarındaki zararı azaltılacak.
Genel Müdür İnan, yaptığı açıklamada, bir işçinin günde ürettiği 650 kilogram kömürle, kendi maliyetini bile karşılayamadığını dolayısıyla yeni işçi istihdamlarında üretilen kömür oranına göre ücret belirlenmesinin daha iyi olacağını söyledi.
Müdür İnan projesini şöyle açıkladı, "2000’de işe başlayan pano ayak üretim işçisinin kuruma aylık maliyeti 5 bin 81 lirayken, 2009’dakinin 3 bin 16 liradır. Hafta tatili, yıllık izinler ve diğer tatiller düşüldüğünde bir işçi ayda 23 gün çalışmaktadır. İstihdam edilen işçi başına kömür üretimi günde 650 kilogramdır. Bu sürede kuruma katkısı 2 bin 242 lira.
Ben 650 kilogramlık günlük üretimi işçiyle kurum arasında paylaştırmayı teklif ettim. Yeni işe girecek işçilerimize ürettiğimiz kömürün yüzde 40’ını yevmiye vermeyi önerdim. Bundan önce çalışanlar eskisi gibi devam edecekler. İnsanlar çok üretirse çok kazanacaklar"
•PRİM SİSTEMİ KAZA RİSKİNİ ARTIRIYOR
İnan, bir madencinin günde 1000 kilogram üretmesi durumunda ayda eline 1800 lira geçeceğini, ayrıca devlet ikramiyesi de ödeneceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: Bu sistem oto kontrolü de sağlıyor. Kömürün satış fiyatı 150 lira olduğunda kişi başına 1200 kilogram üretimde kurum zarardan kurtuluyor. Ama bu kömürün artma trendi devam ederse biz 1.000 kilogram üretimde de zarardan kurtuluruz. Ortalama satış rakamı 180 lira olduğunda işçimizin ücreti otomatik artacak. (Oysa gerçekler başka, Türkiye’de madenlerde ölenler her yıl artıyor. 2008 yılında 48, 2009 yılında 92, 2010’da 105 madenci yaşamını yitirdi. 2011 yılının ilk üç ayında ise 24 madencinin iş cinayetleri sonucu yaşamı son buldu.)
-İşçilerimizin bu oranda üretim yapması mümkündür-
Tabi bu sadece benim ve TTK’nın tek başına gerçekleştirebileceği proje değil. Sendika ve Zonguldak halkının desteğiyle bu işi başarmalıyız. Devletin finansmanını yöneten birimleri ikna etmemiz gerekiyor. 5-6 yıl içinde kurumun büyük zarardan kurtulacağını, zarar eden değil üreten konumuyla gündeme geleceğine inanıyorum." Önerisinin toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında Genel Maden-İş yetkililerine sunduklarını ifade eden İnan, "İnşallah kabul görür ve biz bunu Ankara’ya da anlatabilirsek böyle yola gireceğiz. Ocaklarımıza mekanizasyonu tesis edebilir ve performansa bağlı ücret sistemini yerleştirebilirsek, kurumun zarardan kurtulacağını ümit ediyorum" diye konuştu.
‘PRİM SİSTEMİ ZATEN VAR‘ Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası eski başkanı ve maden mühendisi Kemal Bulut ise Türkiye’deki madenlerde prim sisteminin zaten var olduğuna dikkat çekerek, "Madenlerde verimliliği prim sistemine göre arttıramazsınız.
Bu sistem kaza riskini de arttırır. Türkiye’deki madenlerde verimlilik ancak iş saati süresini azaltarak ve çalışan işçi sayısını arttırarak yükseltilebilir" şeklinde konuştu. Kemal Bulut ayrıca TTK’nin diğer açıklamaları için de, "Özellikle Zonguldak için söylüyorum. Türkiye’deki maden yapısı verimliliği, teknolojik alet yatırımıyla arttırmaya uygun değil. Türkiye’deki madenlerdeki damar yapısı kazma kürekle maden çıkarılmaya uygun" şeklinde konuştu.
Kaynak:Birgün