Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Anadolu Ajansı’nın (AA) Ankara Tandoğan’daki Genel Müdürlük binasının, yanı sıra 20 ildeki bölge müdürlüklerine grev kararını astı. KESK, Türk İş, KAMU SEN’e bağlı sendikaların destek verdiği eyleme birçok demokratik kitle örgütü de katıldı. Sık sık-"Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "sadaka değil, toplu sözleşme", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklaması Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS) Başkanı Ercan İpekçi tarafından yapıldı.
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yapıldığı 3 Kasım 2010 tarihinden bu yana işveren ile 41 maddede anlaşma sağladıklarını, kalan 20 maddede ise uyuşmazlığa gittiklerini söyleyen İpekçi, işveren’ temsilcilerinin AA çalışanlarının özlük haklarını ve iş güvencelerini yok etmeye yönelik bir tavır takındığını belirtti. İşveren temsilcilerinin, görüşmelerde tıkanıklık olmadığını belirten haberler yaptırdığını dile getiren İpekçi, "İşveren sadece emeklilik ve yardımlaşma sandığı maddelerinde kilitlenildiği kanaatini uyandırmak istemiştir" dedi.
AA çalışanlarını greve götüren maddeler
TGS Başkanı İpekçi, kendilerini grev kararı almaya iten maddeleri de şu şekilde sıraladı: "Bayram ve tatil günlerinde çalışma maddesindeki fazla mesai ödemelerini yüzde 150’den yüzde 105’e düşürmesini, Tarafların sorumluluğu maddesindeki "TGS üyesi gerekli bir sebep olmadıkça işten çıkarılamaz hükmü ferine "emeklilik hakkını kazanmış olduğu veya verimsizliği sübuta ermiş bulunduğu ya da üretimsizlik, AA çalışanlarının rızaları dışında işveren tarafından başka illere tayin edilmesini yeni bir halinin sabit olduğu durumlar hariç TGS üyesi işten çıkarılamaz" hükmünün getirilmesini, Kıdem tazminatı maddesinde, 212 sayılı yasaya tabi olarak çalışanların yasalardan kaynaklanan "istifa halinde kıdem tazminatı hakkım" gasp eden "gazeteci istifa halinde kıdem tazminatı alamaz" maddesinin eklenmesini kabul edemezdik."
• MÜZAKERE YERİNE MEKTUP
Müzakere saatini beklerken kendilerine AA yöneticileri tarafından imzalanmış iki sayfa, 8 maddelik bir mektup iletildiğini ifade eden İpekli’mektubun içeriğini şu şekilde açıkladı: "AA’daki 550 üyemizin yanı sıra tüm ülkedeki 4500 basın emekçisinin temsilcisi olan sendikamıza kurumsal düzeyde ağır hakaretler içeren bir üslupla kaleme alınmış bu mektupta; her ne kadar işveren, bazı taleplerini geri çekeceğini ve ücret zammı yapmaya hazır olduğunu belirtse de, bu mektupla yaptıkları kanun dışı teklifin tarafımızca kabul edilmesi ve müzakere masasına, oturulması mümkün olamazdı."
İpekçi işveren’in 212 sayılı yasa ile çalışan sendika üyelerinin;kıdem’tazminatı/hakkına tavan sınırlandırmasını getirmek istediğini belirtirken, bir yıl içersinde işten ayrılmak isteyenler ile emekli olacaklar için bir defaya mahsusu olmak üzere kıdem tazminatına tavan uygulaması yapılmayacağını duyurmasını çalışanların kazanılmış haklarının elinden alınması olarak değerlendirdi.
Sendikanın kurumda düşük üçrede çalışanların haklarım korumak için seyyanen zam önerisinde bulunduklarını ifade eden İpekçi, işverenin buna karşılık bir teklif getirmediğini belirtti. Basın açıklamasında mevcut uygulamada 12 ay ödenen yakacak yardımını 6 aya indirmek isteyen işverenin ücret zammı teklifi ise ilk 2500 TL’lik bölümüne yüzde 12, ikinci 2500 TL’ük bölümüne ise yüzde 2 olarak belirlediğine değinildi.
ÜRETEN BİZİZ YÖNETEN SİZSİNİZ
Ayrıca kurum temsilcileri tarafından gönderilen mektupta işverenin kurumun iflas noktasına gelmesinin tüm sorumluluğunu sendika ve sendika üyelerine yıktığını belirten İpekçi, " Üreten biziz, yöneten sizsiniz. İflasın faturasının gece gündüz demeden, fazla mesai talebinde bile bulunmadan özveriyle, çalışan AA çalışanlarına yıkamazsız dedi! Yapılan açıklamaların ardından grev kararı AA binasına asıldı.
Kaynak:Birgün