Taşeron şirkete bağlı olarak temizlik işçisi olarak çalıştığı Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde sendikal faaliyet yürüttüğü gerekçesiyle işten atılan ve hastane bahçesine kurduğu çadırda tam 117 gündür tek başına direnen Türkan Albayrak mücadelesini kazandı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri dün Albayrak’ın çadırına gelerek, "Evine en yakın yerde her türlü güvenceli bir iş vereceğiz. Eylemden vazgeç” dedi.
Türkan Albayrak, Beykoz’da bulunan Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde taşeron firmaya bağlı olarak, temizlik işçisi olarak çalışıyordu. Anayasal hakkını kullanarak sendikaya üye olan Albayrak, hastane başhekimliği ve taşeron şirketin ortak kararıyla işten atıldı. 2 çocuk annesi 40 yaşındaki Albayrak, uğradığı haksızlığa karşı eylem hakkını kullanarak, hastane bahçesinde çadır kurup tek başına direnişe başladı. İlk başlarda kimsenin dikkatini çekmedi hastane yönetimi ve bir çok kişi ”bir iki gün bekler gider” diyordu ama öyle olmadı ve Albayrak inatla eylemini sürdürdü. Tehdit edildi, bir sabah vakti zabıtalar ve polis tarafından çadırı söküldü, sessiz telefonlar aldı yılmadan eyleme devam etti.
Direnişini sürdürdükçe medya yer vermeye başladı
Eylemi 50 günü aştıktan sonra medyanın gündemine gelmeye başladı. Aralarında Ece Temelkuran, Nuray Mert, Cezmi Ersöz, Pınar Sağ, Nedim Saban gibi gazeteci ve sanatçılarında desteğini alan Albayrak’a kararlı mücadelesinde siyasi parti ve sivil toplum örgütleri de destek verdi. Albayrak’ın işe iadesi için 4 bin imzalı dilekçe toplandı ve hastane başhekimliğine gönderildi. Bu sırada hukuki girişimlere de başlayan Albayrak, Üsküdar İş Mahkemesi’ne ”işe iade” davası açtı. Geçtiğimiz günlerde görülün duruşma ertelendi. Albayrak 29 Ekim’de ise eylemini bir başka boyuta taşıyarak, açlık grevine başladı. 117 gündür çadırda 5 gündür açlık grevinde olan Albayrak’ın çok sayıda ziyaretçisi oldu. Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP’li yetkililer Albayrak’a destek için çadıra geldi.
Albayrak’ın dünkü konukları farklıydı
Ancak dün çadıra farklı konuklar geldi. Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü’nde iki yetkili Albayrak’ın direniş çadırını ziyaret ederek, eyleme son vermesi halinde iş verileceğini söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileriyle yaptığı görüşmeyi DİHA’ya anlatan Albayrak, "İl Sağlık Müdürlüğü’nde yetkililer, evime yakın yerde bir iş teklif etti. ‘İşin hazır Sarıyer Pınar Sağlık Grup Başkanlığı’nda istediğim zaman bütün sosyal haklarınla birlikte işe başla’ dediler. Bende kabul ettim. Ancak bunlar sözler, henüz somut bir durum ortada yok" dedi.
‘Güvence verilmeden bırakmam’
İstediği somut işe başlama evrakları gelmeden sözlerin kendisi için inandırıcı olmadığını belirten Albayrak, "Eğer güvence verilirse resmi olarak işe girişim tüm haklarımla birlikte yapılırsa o zaman benim direnişim kazanmış olacak. Çünkü benim burada eyleme başlama amacım taşeronlaşmaya karşı bir direnişti. Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir birimden gelmeleri ve güvencelerimle birlikte işe başlamam, direnişimin amacına ulaştığını gösterir, ancak dediğim gibi henüz somut bir durum yok ortada" diye kaydetti.
DİHA