Türk Hava Yoları (THY)’nda çalışan 196 işçi yeniden yapılanma gerekçe gösterilerek, işten atıldı. THY ile Hava-İş Sendikası arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) 8. maddesinde yer alan ”kısmen yada tamamen kapatılan iş yerlerindeki personelin şirketin bir başka departmanın da koşulsuz istihdam edilmesi” hükmüne aykırı bir şekilde işten atılan işçiler, yargıya başvurmaya hazırlanıyor. Sendika ise, ”yeniden yapılanma” denilen şeyin taşeronlaşmanın önünü açmak olduğuna işaret ederek, ”greve gideriz” uyarısı yaptı.
Dünyanın en büyük uçak şirketlerinde biri olan ve yüzde 49’u kamuya ait olan THY’de uçak filoları büyürken, işçilerin ekmeği küçülüyor. THY A.Ş tarafından ”yan işlerin yeniden yapılandırma” faaliyetleri sonucu bu hizmetlerin taşeron firmalara verilmesiyle son iki hafta içinde 196 işçinin iş sözleşmesi tek taraflı olarak fes edildi. İşçilerin işten çıkarılmasının gerekçesi ise, işçilerin üye olduğu sendika olan 11 bin üyeli Hava-İş ile THY arasında imzalanan TİS’e aykırı. TİS’in 8. maddesi, ”kısmen ya da tamamen kapatılan iş yerlerindeki personelin şirketin bir başka departmanında koşulsuz istihdam edilmesi” gerekli diyor. Hukuksuzluğun dayatıldığını belirten işçiler ise, cirosu milyon dolarları bulan THY’nin işçileri ekmeğinden ettiğini belirterek, hakkını yargıda ve sokakta aramak için harekete geçiyor.
‘Türkiye’nin acı gerçeği: Emek yok bir anda sayılır’
Adana THY’de 22 yıldır posta başı olarak çalıştığı sırada yeniden yapılanma gerekçe gösterilerek iş sözleşmesi tek taraflı feshedilerek işten çıkartılan Efkan Özdemir, bu uygulamayı hakketmediğini belirtiyor. THY’nin kendi ellerinde dünyanın büyük şirketleri arasına girdiğine dikkat çeken Özdemir, şimdi ise bu emeklerinin karşılığı olarak işten çıkartıldıklarını ifade etti. Çalıştığı işyerinde 12 arkadaşı ile birlikte işine son verilen Özdemir, "Türkiye’nin acı gerçekleri insanlar emek veriler, ama bir anda bu emekler yok sayılır. Ama bizler direnişimizde haklı olduğumuzu bildiğimiz için, sonuna kadar hakkımızı savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Özelleştirmelerin ilk sinyali 2006 yılı
THY’de 2006 yılında halka arzla yapılan özelleştirmeler sonrası önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Hava-İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, bu gelişmelerin en önemlilerinin de şirketin parçalanarak birçok asıl işin dışarıdan taşeron firmalara verilmesi olduğunu söyledi. Taşeronlaşmanın ise personelin tavsiyesi anlamına geldiğini ifade eden Yağcı, taşeronlaşma faaliyetleri sonrası da şirketin blok satışa hazırlanma çalışmalarının başladığını belirtti. Taşeronlaşma sonrası yaşanacak olan sıkıntılara karşı önlem olarak TİS’e 8. maddeyi eklediklerini hatırlatan Yağcı, ancak gelinen noktada THY’nin bu hükme uymayarak işten çıkartmalar yaptığını söyledi.
‘THY yasal hükmü yasadışı bir şekilde çiğnedi’
THY’nin toplu iş sözleşmelerindeki açık hükmü uygulamadan yaptığı işten çıkarmaları yasadışı olarak nitelendiren Yağcı, "İşten çıkartılan 196 arkadaşımıza hiçbir departmanda görev verilmeyeceği söyleniyor. ‘Yasal sözleşmeyi yasadışı bir şekilde uygulamıyorum’ diyen bir tavra girildi" dedi. Yağcı, ayrıca bütün bu girişimlerinin sonuçsuz kalması halinde ise üretimden gelen güçleri olan grev hakkını kullanacaklarını dile getirdi. Yağcı, "Bu arada işten çıkartılan arkadaşlarımızla bir yol haritası ortaya çıkartarak, önce bir kamuoyu oluşturacak ve yeni TİS’ler de bu mücadeleyi yükseltip işe geri alımları sağlamak ilk görevimiz olacak. Ayrıca havayollarında yapılacak bir grevin turizmi ne derecede etkilediği ortadadır. Eğer anlaşmalar sonuçsuz kalırsa grev hakkımızı da kullanabiliriz " diye konuştu.
DİHA