Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan "5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü" nedeniyle Diyarbakır, İstanbul ve Adana’da yapılan açıklamalarda, Türkiye’de öğretmenlere dayatılan koşulların siyasi iktidarların eğitim sistemine verdiği önemin ne kadar yetersiz olduğunun ifadesi olduğuna dikkat çekildi. Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, anadilde eğitim hakkının coğrafyasının olmadığını dile getirerek, "Bölünme fobileri üzerinde soru işaretleriyle değişik kaygılarla tartışılmıştır" dedi.
DİYARBAKIR
Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle eğitimcilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Karahan ve KESK Dönem Sözcüsü Şeyhmus Önal’ın yanı sıra KESK’e bağlı sendika yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Türkiye’de öğretmenlere dayatılan koşulların siyasi iktidarların eğitim sistemine verdiği önemin ne kadar yetersiz olduğunun ifadesi olduğunu söyledi. Kılıç, "Özellikle son 8 yılda AKP’nin plansız ve piyasacı politikalarının sonucu olarak eğitim sistemimiz bir enkaz haline gelmiştir" dedi.
Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kılıç, anadilde eğitim hakkının coğrafyasının olmadığını dile getirerek, "Bölünme fobileri üzerinde soru işaretleriyle değişik kaygılarla tartışılmıştır. Asla böyle değerlendirilmemesi gerekir. Eğitim hakkının dünyanın bütün çocuklarına tanındığı gibi bizim çocuklarımıza da tanınması gerekir" dedi.
ADANA
Eğitim Sen Adana Şubesi, Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle, Uğur Mumcu Meydanı’ndan İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüyüş düzenledi. Sessiz ve tek sıra halinde yapılan yürüyüşte, "Çözüm öğretmenle başlar" dövizleri taşındı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde son bulan yürüyüşün ardından sık sık, "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Sendikal hakkımız engellenemez" sloganları atıldı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, Türkiye’de öğretmenlerin, her geçen yıl biraz daha zorlaşan ekonomik, demokratik ve mesleki sorunlarla birlikte 5 Ekim’de Dünya Öğretmenler Günü’nü kutlandığını söyledi.
Öğretmenlik mesleğinin standartlarının düşürüldüğünü ve nitelikli öğretmen yetiştirme politikalarının terk edildiğini ifade eden Boğa, öğretmenlerin geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda kaldığını vurguladı. Boğa, öğretmenlerin yaşadıkları sorunların bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini belirterek, tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutladı.
İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle şube binasında bir basın açıklaması yaptı. Toplantıda 5 Ekim’in Birleşmiş Milletler’in (BM) eğitim, bilim ve kültür örgütü olan UNESCO tarafından 1994’ten beri ‘Dünya Öğretmenler Günü’ ilan edildiğini ve 100’den fazla ülkede her yıl kutlandığını dile getiren İHD İstanbul Şube Yöneticisi Ümit Efe, Türkiye’de ise, 12 Eylül Darbesi’nin dayatmasıyla öğretmenler gününün 24 Kasım’da kutlandığına dikkat çekti. Bu uygulamanın bile tek başına ülkedeki eğitim sisteminin anti-demokratik, tekçi, militarist özünü anlatmaya yeterli olduğunu dile getiren Efe, "İlerici, devrimci yurtsever öğretmenleri tam bir kıyıma uğratan 12 Eylül paşaları ilk olarak öğretmen liselerini gerici, ırkçı, kadrolarla doldurmuş ve 24 Kasım’ı öğretmenler günü adı altında öğretmenlere ve eğitime yönelik operasyonlarını meşrulaştırmak için yasalaştırmıştır. Bu eğitim sisteminin evrensel değerlere aykırı olarak dizayn edildiğinin kanıtıdır" diye konuştu.
Konuşmasında Kürtlerin anadilde eğitim talebine de değinen Efe, anadilde eğitimin şart olduğunu belirterek, anadilde eğitime yönelik yasal mevzuatların değiştirilmesini ve anadilde eğitimin özgürce gerçekleştirilmesini istedi.
DİHA