SES, Radyoloji birimlerinin çalışma saatlerinin değişmesine ilişkin Dış Kapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi’nde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı. Kara, çalışma sürelerinin artırılmasını uygulatmamak için bugünden itibaren saat 16.00’dan itibaren işten çıkacaklarını bildirdi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Radyoloji birimlerinde çalışanların çalışma saatlerinin 5 saatten 7’e saate çıkarılmasını protesto etti. Dış Kapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi’nde önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yapan SES üyelerine, Ankara Tabip Odası Başkanı Beyazıt İlhan, SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun da destek verdi. Yapılan eylemde, "Fazla çalışmaya, angaryaya hayır", "Kamu hastane birlikleri yasasına hayır" , "Artık yeter 24 saat açık ve ücretsiz kreş istiyoruz" dövizleri taşındı. Grup adına konuşan SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara, sağlık emekçilerinin 8 saatlik çalışma sürelerinin Tam Gün Yasası sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelge ile 9 saate çıkarılmak istendiğini belirtti.
Açıklamada, sağlık bakanlığının uygulamalarını eleştiren ve sağlık emekçilerinin taleplerini sıralayan Kara, taleplerini şöyle sıraladı: "8 saatlik kesintisiz mesai uygulansın. Radyoloji birimlerine 7 saat uygulamasına başlamadan önce tüm birimler kanun ve yönetmenlikler yazılan standartlara getirilerek, çekim sayısı azaltılsın. Personel açığı geri çekilsin. Temel ücretimiz insanca yaşanacak düzeye çıkarılıncaya kadar her türlü ek ödeme aynı işi yapanlara eşit dağıtılsın ve emekliliğe yansıtılsın."
Kara SES üyelerinin uygulamaları protesto etmek ve gerçekten işlevsiz kılmak için bugünden itibaren saat 16.00’da işten çıkacaklarını söyledi. SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun ise Dış Kapı SSK Hastanesi’nin sağlıkta geri dönüşüm projesiyle devlet hastanesine dönüşerek Sağlık Bakanlığı’nın iç kapısı haline getirildiğini söyledi. Sağlık Bakanı’nın kanal kanal gezip, Tam Gün Yasası’nı anlatarak sorunun çözümünün özel muayenelerde gördüğünü belirten Yorgun, "Bizim gezecek kanalımız yok, basın AKP iktidarının ve Sağlık Bakanlığı’nın tekelinde" dedi. Yorgun, Radyoloji birimlerinde çalışma sürelerinin artırılması yerine çalışan eleman sayısının artırılması ile çözüme ulaşılacağını ifade etti. Konuşmaların ardın SES üyeleri Dış Kapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi’nde oturma eylemi yaptı.
Sağlık emekçileri AKP Hükümeti tarafından ”sağlıkta dönüşüm programı” kapsamında yürürlüğe konulan 9 saatlik mesai uygulamasını yaptıkları oturma eylemiyle protesto etti.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi Şişli Etfal Hastanesi ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaptığı oturma eylemi ile ”sağlıkta dönüşüm programı” kapsamında yürürlüğe konulan 9 saatlik mesai uygulamasını yaptıkları oturma eylemiyle protesto etti. Şişli Etfal Hastanesi Konferans Salonu önünde bir araya gelen sağlık emekçileri "Dokuz saatlik genelge geri çekilsin" pankartı açarak "Angarya çalışmaya hayır" ve " Sekiz saatlik mesai uygulansın" sloganlarını attı. Burada bir süre oturma eylemi yapan SES’liler adına basın açıklamasını konuşan SES işyeri temsilcisi Mihriban Kaşkal, AKP hükümetinin dönüşüm yasası altında kamu sağlık hizmetlerinden uzaklaşan bir dizi uygulama hayata geçirdiğini ve kamu hizmeti sunumundan vazgeçerek alnı uluslararası sermayeye bir pazar haline getirmeye çalıştığını söyledi. Kaşkal işlerine ve sağlık hakkına sahip çıkacaklarını belirterek; " 8 saatlik mesai, güvenceli ve insanca yaşayacak temel ücret ve sözleşmeli ve güvencesiz çalışmaya son verilemesini istiyoruz" dedi. Kaşkal uygulamaya karşı bundan sonra her Çarşamba günü eylemlerini süreklileştireceklerini duyurdu.
SES’liler 9 saatlik mesai uygulamasını Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde yaptıkları oturma eylemi ile de protesto etti.
SES Diyarbakır Şubesi, 8 saatlik mesai kararını uygulaması için Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak oturma eylemi gerçekleştirdi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Sağlık Bakanlığı’nın 8 saatlik mesai uygulamasını yürürlüğe koymaması kınamak amacıyla Devlet Hastanesi içinde basın açıklaması yaptı. Açıklama esnasında sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atıldı. SES Diyarbakır Şube Başkanı Vahdettin Kılıç, sağlık alanında özelleştirmenin ardından günlük çalışma saatlerinin 9 saatten 8 saate düşürüldüğünü, fakat 30 yıl boyunca kamuda haftalık çalışma süresi 45 saat olanların sadece sağlık emekçileri olduğunu belirtti. Yeni uygulamanın bakanlık tarafından kamuoyuna müjde olarak yansıtıldığını fakat müjdenin gerçekleşmediğine dikkat çeken Kılıç, "Sağlık Bakanlığı yasaya aykırı bir genelge yayınlayarak günlük 9 saat çalıştırmanın önünü açtı. Bir çok il valisi de genelgenin gereğini büyük bir şevkle yerine getirdi ve günlük mesai 08.00-17.00 olarak uygulanmaya başlandı" diye konuştu.
‘8 saatten fazla çalışmayacağız’
1 Ağustos gününden bu yana 9 saat mesai uygulamasını yerine getiren idarecilerin nasıl bir tedbir aldıklarını ve nasıl bir düzenleme yaptıklarını öğrenmek istediklerini ifade eden Kılıç, "Gerekli tedbir alınması’ talimatı her derde deva sihirli bir sözcük müdür ki, her düzeyde amir, ‘Olur mu olmaz mı’ diye düşünmeden bir altındakine ‘Gerekli tedbirleri alın’ diye emretmektedir" dedi. Hazırlanan genelge ile sağlık emekçilerine ceberutlukla angarya dayatılmak istendiğini söyleyen Kılıç, sağlık emekçilerine angarya dayatmalarını asla kabul etmeyeceklerini belirti. Sağlık Bakanlığının uymadığı yasa maddesine sağlık emekçilerinin uyacağını ifade eden Kılıç "Biz uyacağız ve günde sekiz saatten fazla çalışmayacağız" dedi. SES üyeleri hastaneden saat 16.00’da çıkarak duruma tepki gösterdi. Açıklamanın ardından SES üyeleri, 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.