21-25 Haziran 2010 tarihlerinde Kanada’nın Vancouver kentinde “Küresel Krizden Küresel Adalete: Şimdi İnsanlar” teması altında düzenlenen ITUC 2. Dünya Kongresi’ne Konfederasyonumuzu temsilen KESK Genel Başkanı Sami EVREN ve KESK Genel Sekreteri Emirali ŞİMŞEK katıldı.
Kongrede “Küreselleşmeyi Değiştirme”, “Temel İşçi Haklarını Geliştirme ve Savunma”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “21. Yüzyıl İçin Sürdürülebilir ve Adil Kalkınma Modeli”, “Küresel Sendikalar, Küresel İş Dünyası”, “Örgütlenme”, “Genç Erkek ve Kadın Çalışanlar İçin İnsana Yakışır Yaşam”, Uluslararası Emek Örgütü”, “Demokrasi, Barış, Güvenlik ve Birleşmiş Milletlerin Rolü”, “İklim Değişikliği ile Sürdürülebilir Kalkınma ve Adil Geçiş Yoluyla Mücadele”, “Göçmen İşçiler”, “Sosyal Korumayı Genişletme ve İyi Mesleki Sağlığı Sağlama” ve “HIV/AIDS ile Mücadele” başlıkları altında gelecek 4 yıllık süreçte eylem haritası olacak bildiriler kabul edildi.
İki bölümden oluşan kongre raporunun “Küresel Krizden…” başlıklı birinci bölümünde küresel adalet önündeki temel engeller tespit edilirken, “Küresel Adalete” başlıklı ikinci bölümde yeni uluslar arası sendikal hareketinin acilen gerekli olan bu değişimleri sağlama konusunda nasıl etkili bir araç haline getirilebileceği ele alındı. Raporda uluslararası sendikal hareket açısından küresel krizin bir taraftan bazı fırsatları, diğer taraftan da bir takım zorlukları beraberinde getirdiği vurgulandı. Küresel krizin etkilerini farklı biçimlerde ve farklı derecelerde yaşayan dünyanın farklı ülkelerinden delegelerin katıldığı kongrede uluslararası sendikal hareketin kritik bir noktada olduğu; piyasa fundamentalizmine dayalı küreselleşmenin iflas ettiği; artık insanların hepsinin küreselleşmenin nimetlerinden faydalanma zamanının geldiği ve krizden çıkış için küresel sosyal adalete yönelinmesi gerektiği ifade edildi. Raporda aynı zamanda küresel mali piyasalardaki hareketlerin vergilendirilmesi noktasında uzlaşıya varılırken, de-regülasyon, liberalizasyon ve özelleştirmeye dayalı mevcut küreselleşmenin krizin nedeni olduğu ve küreselleşmenin yönetişimi noktasında gerekli bütünlüğün sağlanması açısından farklı uluslararası örgütlerin gerekli sorumluluğu göstererek bir arada çalışması gerektiği tekrarlandı.
Kongrenin ikinci günü KESK Genel Başkanı Sami EVREN, Türkiye’deki küresel krizin etkileri, anti-demokratik uygulamalar ve sendikal hakların ihlallerine ilişkin bir konuşma yaptı. Küresel krizle birlikte işsizlik, gelir dağılımındaki eşitsizlik, kayıt-dışı istihdam ve örgütlenme sorunlarının derinleştiğini ifade eden KESK Genel Başkanı, bu sorunların uluslararası sendikal hareketin ortak sorunları olduğunu belirtti. Konuşmasında aynı zamanda Türkiye’de yaşanan demokrasi sorunlarına da değinen KESK Genel Başkanı, temel insan haklarının ve barışın önündeki engellerin aşılması konusunda uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.
Yunanistan’daki mevcut ekonomik sorunlara değinirken, krizin tek nedeninin Yunanistan’daki politikalar olmadığının, aslında asıl nedenin ekonomideki kötü yönetim ve mali piyasalardaki spekülasyonların yıkıcı etkileri olduğunu vurguladı. Papandreou, yeni istihdam alanları, yeşil ekonomi ve kalkınma için gerekli gelirin sağlanması ve “yıkıcı spekülasyonların kontrol edilmesinin” kolaylaştırılması için bir mali işlem vergisinin oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Kongrenin dördüncü günü ise Arjantin Devlet Başkanı Christina Fernandez kongrede konuşma yaptı. “Arjantin krizi boyunca, istihdamı korumak ve yeni istihdam alanları açmak takıntım oldu” şeklinde açıklamada bulunan Arjantin Devlet Başkanı, küresel krize yönelik önlemler alınırken Arjantin örneğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.
Farklı ülkelerden katılan delegelerin yaklaşık %50’sini kadınların oluşturduğu kongrenin son gününde gerçekleşen seçimlerde, 2000 yılından bu yana Avustralya Sendikalar Konseyi (ACTU) Başkanlığı görevini sürdüren ve eski ITUC Başkanı Sharan Burrow ilk kadın genel sekreter olarak alkışlarla yeni görevine seçildi. Yeni ITUC Başkanı ise Almanya İşçi Konfederasyonu (DGB) Başkanı Michael Sommer oldu.
Yeni ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow seçim sonrası konuşmasında, “Benim için bu onur verici bir an, ancak umarım bu aynı zamanda dünyadaki her kadın için de onur verici bir an olur” diyerek duygularını ifade eden Sharan Burrow, Brezilya, Arjantin, Çin ve Avustralya gibi az sayıda ülkede bir takım istisnai sonuçlara rastlanılmasına rağmen, istihdam sorununun acilen çözülmesi gereken küresel bir sorun olduğunu ifade etti.