Sağlık katkı payı ve ilaç katkısı adı altında maaşlarından yapılan kesintileri protesto eden emekliler, Taksim Gezi Parkı’nda çadır kurarak oturma eylemi başlattı.
İstanbul’un Beyoğlu ilçesi Mis Sokak’ta bir araya gelen DİSK’e bağlı Emekli-Sen üyeleri, maaşlarından yapılan kesintilerin kendilerine geri ödenmesi için Taksim Gezi Parkı’na kadar yürüdü. "Anti demokratik uygulamalara hayır. Hastaneler işletme hastalar ise müşteri değildir" pankartı arkasında yürüyüşe geçen emekliler, "Sağlıkta ve eğitimde ticaret köleliktir", "Toplu sözleşme ve grev hakkımız engellenemez", "Savaşa değil eğitime bütçe" dövizleri taşıyarak, "Sendika hakkımız söke söke alırız", "Emekliyiz haklıyız kazanacağız", "AKP yasanı al başına çal" şeklinde slogan attı. Gezi Parkı’nda son bulan yürüyüşün ardından basın açıklamasını okuyan DİSK Emekli-Sen Aksaray Şube Başkanı Rahime İldemir Bayrak, AKP hükümetinin 5510 sayılı yasa ile topluma reform masalı anlattığını söyledi.
‘SSGSS’de cila dökülmeye başladı’
Bayrak, "Ne demişti başbakan yasa yürürlüğe girdiğinde Türkiye’de yaşayan herkes sadece vatandaşlık numarası ile ayrımsız tüm sağlık kurumlarına gidebilecek. Yasa, 1 Ekim 2008’de yürürlüğe girdi. Aradan 20 ay geçti reformun cilası dökülüyor, gerçekler ortaya çıkıyor" dedi. Sosyal güvenlikte alınan her tür primin, prim ödeyene menfaat sağlaması gerektiğini belirtmiştik diyerek sözlerine devam eden Bayrak, "4956 sayılı yasaya göre maaşlardan kesilmekte olan destek primleri bu emeklilere hiçbir katkısı olmadığı ve dolayısı ile bu primlerin iptali için dava açacağız" diye konuştu. Bayrak, konuşmasının sonunda Türkiye’nin vatandaşlarını cebindeki paraya göre sınıflandıran devlet haline getirildiğini vurguladı.
‘Çadır kurup oturdular’
Açıklamanın ardından Emekli Sen’lilerin kurmak istediği çadıra polisin izin vermemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Yapılan pazarlıklar sonucunda çadır kurmak için izinlerini alan emekliler, Gezi Parkı’nda yarın 17.00’a kadar devam edecek olan çadırlarını kurdu. Yarın 17.00’a kadar devam edecek olan çadır oturma eylemi sırasında emekliler, burada kurdukları standa emekli vatandaşlardan muayene ücreti ve ilaç katkısı adı altında yapılan kesintilerle ilgili olarak ayrıntılı bordro talebinde bulunulan dilekçeler toplayacaklar. Tüm Türkiye’de toplanan dilekçeler 30 Haziran’da TBMM’ye gönderilecek.
‘196 TL’nin peşinde’
Halk Bankası’nda 26 yıl çalıştıktan sonra emekli olan ve geçtiğimiz ay maaşından "katkı payı" adı altında 196 lira kesildiğini iddia eden Hasan Çetinkaya isimli vatandaş DİHA’ya yaşadıklarını anlattı. "İsyan ediyorum artık. Bizden sürekli paralar kesiliyor. Neye göre kesiliyor bu paralar?" diyen Çetinkaya, " Bir önceki maaşımdan 196 lira kesilmiş. Ben de merak ettim neden kesildi diye. Emekli Sandığı Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile başvurdum. Beni Çalışma Bakanlığı’na yönlendirdiler oradan da yanıt alamadım. Katkı payı adı altında paramızı kesiyorlar. Bu paralar kime gidiyor" şeklinde konuştu.