Manisa’nın Saruhanlı İlçesi’ne turşuluk salatalık üretmek için gelen mevsimlik 50 işçi, geçen yıl sezon sonunda elleri boş evlerine dönmek zorunda kaldıklarını belirtti. Mardin’in Derik İlçesi’nde Saruhan’a tarla sahipleriyle ortak ürettikleri 6 aylık emeklerinin karşılığı olan turşu salatalıklarını sattıkları Çizgi Fabrikası’ndan alacakları olan 50 bin TL’yi fabrika yetkililerinin ‘iflas ettik paranızı şimdilik veremeyiz’ demesiyle, işçiler, bir yıl geçmesine rağmen halen paralarını alamadığını belirtti.
Bahar ve yaz mevsimlerin başlamasıyla bölgeden kadın, çoluk çocuk, yaşlı aileler, Ege Bölgesi’nde iş bulma umuduyla yollara düşüyor. Çalışacakları bölgelere sağlam ulaşabilenler için yol azabından sonra çalışma, barınma azabı başlar. Yasal güvenceden yoksun gün doğumundan gün batımına kadar düşük ücretler karşılığında günde yaklaşık 12-13 saat güneş altında çalışarak iş bulanlar kendini şanslı hissediyor. Zor çalışma koşuların yanı sıra barınma sorunu ayrı bir azap. Mardin’in Derik İlçesi’nde Saruhan’a tarla sahipleriyle ortak ürettikleri 6 aylık emeklerinin karşılığı olan turşu salatalıklarını sattıkları Çizgi Fabrikası’nın ‘iflas ettik paranızı şimdilik veremeyiz’ demesiyle işçiler, bir yıl geçmesine rağmen halen alacakları olan 50 bin TL’yi alamadığını belirtti. Borç ederek tekrar aynı işlerde çalışmaya başlayan işçiler, sezon sonunda paralarını nasıl alacaklarını şimdiden kara kara düşünmeye başladı.
‘İflas ettik para yok’
Mardin’in Derik İlçesi’nden tüm ailesiyle birlikte Manisa’nın Saruhanlı İlçesi’nde bağlı Büyükbelen Beldesi’nde salatalık turşu üretiminde çalışan İsmail Kantik (41), her yıl 50 kişiden oluşan 5 aile aynı işlerde çalışmak üzere Manisa’ya geldiklerini belirterek, tarla sahipleriyle ortak ürettikleri ürünlerini sattıkları fabrikaların mağduru olduklarını kaydetti. Gübre, tohum, ilaç ve mazot giderlerini karşılayıp, bu kadar kişiyle çalıştıkları tarlada 6 ayın sonunda kişi başına ancak 2 bin TL kazanç kaldığını ifade eden Kantik, zor çalışma koşullarını ve mağduriyetini şöyle anlattı: "Biz 5 aile tarladaki giderlerini karşılamak ve üretimi sağlamak üzere tarla sahibiyle ortaklık ederek, 6 ayın sonunda üretime hazır duruma getirdiğimiz turşuluk salatalığı fabrikalara satıyoruz. Geçen sene yine ürünlerimizi Manisa’nın Ahmetli İlçesi’nde bulunan Çizgi Fabrikası’na sattık. Ancak aradan bir yıl geçmesine rağmen fabrika sahipleri, ‘iflas ettik’ gerekçe göstererek, alacağımız olan 50 bin TL’yi halen vermedi. Bizim gibi aynı fabrikaya mağdur olan yüzlerce işçi var. İşçilerin toplam en azında 500 bin TL bu fabrikadan alacağı var."
‘İmkanımız olsaydı ayaklarımıza altın serseler yine buralara gelmeyiz’
Ailesiyle birlikte 5 yıldan beridir salatalık üreticiliğinde çalışmak üzere Mardin’den Manisa’ya gelen 72 yaşındaki Mahmut Karaca ise, 6 ay boyunca tarla sahipleriyle yaşadıkları sorunlar, barınma sorunu, zor çalışma koşulları ve sağlık sorunlarının yanı sıra, alacakları olan parayı da alamadıklarını belirtti. İmkanları olsaydı ayaklarına altın bile serselerdi bu şartlarda buralara gelmeyeceklerini ifade eden Karaca, "Devlet Kürtlerin bulunduğu bölgelerde hiç bir yatırım yapmıyor. Memleketimizde koşullarımız olsaydı neden buralara gelip, bu rezaleti çekelim ki?" dedi. Aynı işte çalışan Medine Karaca (53) ise, zor çalışma koşullarının yanı sıra insani ihtiyaçlarını giderecek hiç bir olanak olmadığını belirterek, "Barınma yerimiz yok, çadırlarda kalıyoruz. Ne su var, ne banyo ne de tuvalet. Çocuklarımız, yaşlılar ve kadınlar hastalıklarla karşı karşıyayız. Hastalandığımızda da gidecek bir sağlık ocağı bile yok" diye konuştu.
Konuya ilişkin görüşmek istediğimiz fabrika ortaklarından Bekir Yücel ve İlhan Ciğerci, telefonlarına cevap vermezken, ortaklarından olan Orhan Kantarcı ise, fabrikada iflas ettiklerini, kendi işçilerinin dahi parasını veremediklerini belirterek, kendi çalışanların alacaklarını verdikten sonra dışarıdaki borçlarını ödemeye başlayacaklarını söyledi.
(DİHA)