Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 312 kamu emekçisini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi’ni Tüm Bel Sen ile imzaladı. Tüm Bel Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, büyükşehir belediyeleri arasında TİS’i imzalayan tek belediyenin Diyarbakır olduğunu söyledi.
Burhan Karadeniz Cep Sineması’nda yapılan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Tüm Bel Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, KESK MYK üyesi Songül Morsümbül, Tüm Bel Sen Genel Sekreteri İzzettin Alpergin ve Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Edip Yaşar ile belediyede çalışan memurlar katıldı. Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Edip Yaşar, Türkiye’de hakların kullanılması konusunda halen engellemelerin bulunduğunu ifade etti. Hükümetin Türkiye gündemine getirdiği Anayasa değişikliğinin hakların kullanımının önünü açacak şekilde geleceğini umduklarını ancak maalesef yeni Anayasa’da bunu göremediklerini söyledi.
Tüm Bel Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, "Toplu sözleşmeyi sadece çalışanların cebine girecek bir miktar para olarak algılamamak gerekiyor" diyerek sözleşmenin 1980 sonrası kamu emekçilerinin sendikal haklar ve özgürlükler mücadelesinin çok önemli bir kazanımı olduğunu ifade etti.
‘Anayasa yanıltıcı’
Anayasa’ya toplu sözleşmeyle ilgili konulan maddeye ilişkin ise Baykara, şunları söyledi: "Anayasa paketindeki maddeler ne kadar yanıltıcıysa konan Toplu Sözleşme maddesi o kadar yanıltıcı. Muhtemelen referandumda oy almak için konmuş bir madde. Çünkü zaten bu hakkımız Anayasa’nın 90. maddesinde mevcuttu. Çok ince bir hesapla grev hakkımız elimizden alınmak isteniyor." Tüm Bel Sen’in Türkiye genelinde 300’ü aşkın belediye ile Toplu Sözleşme’sinin olduğunu ifade eden Baykara, ancak büyükşehir belediyeleri arasında Toplu Sözleşme imzalayan tek belediyenin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirtti.
Diğer belediyeler de bu yolda gitmeli
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin zor koşullara ve olanaksızlıklara rağmen Toplu Sözleşme masasına oturmasını önemsediklerini belirten KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek ise, diğer belediyelerin de bu izden yürümesi gerektiğini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Büyükşehir belediyeleri arasında bir ilke imza atmaktan duymuş olduğu memnuniyeti dile getirdi. "Bu sözleşme aynı zamanda DİSKİ Genel Müdürlüğü ve GABB yani üç büyük örgüt adına imzalanan bir sözleşmedir. Bu nedenle üç ilke imza atmıştır" dedi.
‘Sandikal mücadelenin tanığıyım’
"Temennim Diyarbakır’ın bu manada ilkler içinden çıkmasıdır. Yani buna diğer illerin belediyelerinin eklenmesidir" diyen Baydemir, gerek 90’lı yıllarda gerekse 2000’den sonraki yıllarda kamu emekçilerinin sendikal haklar ve özgürlükler temelinde yürüttüğü mücadelenin neredeyse tümünün tanığı olduklarını ifade etti. Baydemir, "Bunun yanı sıra mağduruyuz, sanığıyız. Halen sanığı olmaya devam diyoruz. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilgili mesai arkadaşım bu sözleşmeyi imzaladıkları için yargılamaları devam ediyor. Şüphesiz ki, biz bunu sendikal hakkın bir vazgeçilmezi olarak görüyoruz" diye konuştu. Uluslararası çalışma örgütlerinin ve uluslararası mevzuatın da bir gereği olarak gördüklerini ifade eden Baydemir, "Eğer ortada gurur duyulacak bir vizyon varsa, o vizyon benim şahsımın değil, Diyarbakır halkınındır. O halk böylesi bir yönetimi ortaya çıkarttı. Ben de onları kutlamak istiyorum" dedi.
‘Sosyal sorumluluğa öncülük ediyor’
Sözleşmenin içeriği bakımından sendikanın sosyal sorumluluğa öncülük etmesi nedeniyle bir farklılığının olduğunu belirten Baydemir, şunları söyledi: "Kentimiz çok zor ve zahmetli yıllar yaşadı ve o süreçten de geçiyor. Nüfusumuzun önemli bir kısmı maalesef işsiz ve yoksul bir biçimde yaşamını sürdürüyor. Dolayısıyla bu kentte çalışabiliyor olmak açıkçası bir avantaj. Dolayısıyla hal böyleyken varsıl nüfusun, en azından düzenli geliri olan nüfusun hiçbir geliri olmayan nüfusumuzla dayanışması şarttır. Aksi takdirde bu kentin sosyal yüklerini kaldırmak çok ama çok zahmetli olacaktır. Hatta kimi yerlerde büyük handikaplarla da karşı karşıya kalacağız. Tam da bu noktada belediyemiz, sendikamız Sarmaşık Derneği ve Gıda Bankası’yla tabiri caizse centilmenlik sözleşmesi imzaladı. Ve her bir mesai arkadaşımdan sembolik de olsa 10 TL her ay düzenli olarak Sarmaşık Derneği’ne akacak. Dernek üzerinden de gıda ve eğitim yardımı olarak maddi imkanları kısıtlı olan insanlarımıza bir dayanışma ağını bu sözleşmeyle garanti altına almış bulunmaktayız. Aynı zamanda bu sosyal sorumluluk çabası umut ediyorum ki, bütün kentimize ve sendikalarımıza örnek olur. 30 yılın yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Bunun haklı onur ve gururu bütün mesai arkadaşlarımındır."
Konuşmaların ardından Baydemir ve Baykara Toplu Sözleşme’yi imzaladı. Sözleme gereği, memurlara yapılan sosyal yardım rakamı 270 TL’den 300 TL’ye çıkarıldı.
(DİHA)