İstanbul, Diyarbakır, Şırnak, Hatay ve Adana’da "Hemşirelik Haftası" nedeniyle yapılan açıklamalarda "Köle değil hemşireyiz" diyen hemşireler, sağlıksız, vardiyalı çalışma koşullarını ve çalışma saatlerinin düzeltilmesini isteyerek, 26 Mayıs’ta yapılacak genel greve katılım çağrısı yapıldı.
İSTANBUL
SES İstanbul şubeleri, Galatasaray Meydanı ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması ve yürüyüş yaptı. Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen SES’li hemşireler, "12 Mayıs Hemşireler günü kutlu olsun" pankartı ve "Köle değil hemşireyiz", "Taşeron çalışma yasaklansın", "Eleman değil hemşireyiz", "Angarya çalışma istemiyoruz" dövizleriyle Taksim Tramvay durağına kadar yürüdü. Yürüyüşte, "AKP sağlığa zararlıdır", "Ne 4/C ne 4/B herkese güvence", "Melek değil hemşireyiz" sloganları atıldı. Basın açıklamasını okuyan SES Bakırköy Şube Başkanı Lale Koç, 12 Mayıs’ta kutlama yapmayacakların meslek onuruna sahip çıkmak için sokaklara çıktıklarını söyledi.
Hemşirelerin sağlıksız ortamlarda çalıştığına işaret eden Koç, "Nöbetli, vardiyalı gece çalışması kanser davetiyesidir. Gece 23.00-06.00 arası salgılanan melatonin hormonu bağışıklık sistemini ve setresi olumlu yönde etkiler bu hormon karanlık ortamda elektro manyetik alandan uzak dinlenme pozisyonunda salgılanır ve vücutta ekli olur. Hormonun az salgılanması kanser riskini artırır" dedi. "Sağlıkta dönüşüm hemşireler zararlıdır" diyen Koç, hükümettin insan odaklı olmayan ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hemşireleri insanlık dışı, kölece çalışma koşullarına mahkûm ettiğini söyledi. Koç, taleplerini şöyle sıraladı: ""Hemşirelik ağır ve tehlikeli bir iş koludur, gece 1 saatlik çalışma 2 saat sayılmalıdır. Başhemşire dâhil tüm yöneticiler çalışanlar tarafından seçilmelidir. Cinsiyetçi iş bölümüne son verilmelidir. Hastayı müşteri, çalışanı köleye dönüştüren sağlıkta dönüşüm programına son verilmelidir. Düzenli parasız sağlı kontrolü yapılmalıdır." Koç son olarak talepler için SES’li hemşireler olarak 26 Mayıs’ta yapılacak olan genel greve katılacaklarını kaydetti.
ŞIRNAK
Hemşirelik Haftası nedeniyle Cizre Devlet Hastanesi önünde yapılan açıklamaya sivil toplum örgütleri ile çok sayıda hemşire katıldı. Açıklama yapan KESK Cizre Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Aziz Yural, paralı sağlık hizmetinin yurttaşın cebine yönelen vahşi bir saldırı olduğunu söyledi. Yural, "Çok açıktır ki paralı hale gelen sağlık sistemi ‘sağlıkta dönüşüm programı’ ile iflas etmiştir. Özellikle krizle birlikte değerlendirildiğinde bu programla geçirilen her gün sağlıkta yıkımdır. Toplumdaki eşitsizlikleri, yurttaşın Sağlık Bakanlığı’na, sağlık sistemine ve giderek tüm sağlıkçılara güvensizliğinin artması demektir" dedi.
DİYARBAKIR
SES Diyarbakır Şubesi de hemşireler günü nedeniyle Diyarbakır Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya sivil toplum örgütü ve çok sayıda hemşire katıldı. "Sözleşmeli köleliğe hayır" pankartını açan sağlık emekçileri, "İnsanca yaşayacak en temel ücret istiyoruz", "Artık susmayacağız" ve "Hemşirelik meslek olarak tanımlansın" dövizlerini taşıdı. Açıklama yapan SES Yönetim Kurulu Üyesi Emine Unak, hemşirelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, "Sağlık personeli normal çalışma saatleri ve görevleri dışında çalışmak zorunda kalmaktadır. Zamanla yarışan, farklı teknolojilerin kullanıldığı, yoğun stres ve baskı altında çalışmaktadır" dedi. Hemşirelerin kölece çalışma koşullarına mahkum edildiğini belirten Unak, personel eksikliğinin biran önce giderilmesi, sağlık emekçilerinin çalışma alanının ‘ağır ve tehlikeli işler’ kapsamına alınması istedi.
HATAY
SES Hatay Şube Başkanı Dr Ahmet Aras, sendika binasında Hemşirelik Haftası’na ilişkin açıklama yaptı. Aras, "Her yıl tekrarlanan bu döngü hemşirelerin mesleki ve öznel sorunlarını ifade etmekten çok uzaktır. Sağlık kuruluşlarının duvarlarını süsleyen ve sembol haline gelmiş olan sus işareti yapan hemşire figürü artık tarihe karışmıştır. Hemşireler gerçeğin, yaşadıkları sorunların farkında ve örgütlüler, artık susmuyorlar" diye konuşarak, Hemşirelerin sendikalarıyla birlikte sorunlarını tartışmaya, çözümler üretmeye ve sonuç alıncaya kadar mücadele etmeye kararlı olduklarını söyledi. Aras, hemşire ve ebelerin sorunlarını biran önce çözüm bulanması için mücadele çağrısında bulundu.
ADANA
SES Adana Şubesi de Hemşireler Haftası nedeniyle SES Adana Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan SES Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Halide İnci, hemşirelerin kölece çalışma koşullarına mahkum edildiğine işaret ederek, "İş yoğunluğu, iş yükü, angarya, esnek çalışma daha fazla artmıştır. Aile hekimliği uygulaması ile meslek yok sayılarak, aile sağlığı elemanı adı altında yeni bir tanımlama getirilmiştir" dedi.
(DİHA)