Hava-İş ile Türk Hava Yolları (THY) arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde resmi arabulucu süreci de uyuşmazlıkla sonuçlandı. Hava-İş, 6 gün içinde uzlaşma olmazsa grev kararı alacağını duyurdu.
Hava-İş ile THY yönetimini arasında süren 22. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde resmi arabulucu süreci uyuşmazlıkla sonuçlandı. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada 6 gün içinde uzlaşma sağlanmazsa grev kararı asılacağı ilan edildi. Açıklamada, "THY işverenince sendikanın yetkisi yok sayılarak başlatılan, bu nedenle yine işverence sürdürülen gerekçesiz temyizlerle hukuken bir yıl gecikmeyle başlayabilen THY 22. Dönem toplu iş sözleşmesinde, Hava-İş sendikası yapıcı ve sağduyulu bir tutumla 60 günlük görüşme süreci ve 21 günlük resmi arabulucu sürecinde sözleşmenin masada sonuçlanması amacıyla üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmiştir. Bugün, 6 gün uzatılan resmi arabulucu süresi de hukuken sona ermiş olup, bu süreçte taraflar arasında genel anlamda bir anlaşma sağlanamamıştır. Resmi Arabulucu döneminde anlaşma sağlanan maddelerimiz dışında, 13 Asıl, 2 Geçici Madde de uyuşmazlık devam etmektedir. 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev Lokavt Kanunu ilgili prosedürleri gereği, Resmi Arabulucun raporunun sendikamıza tebliğinden itibaren sendikamız 6 gün bekleyecek, 6 gün içinde uzlaşma olmadığı takdirde grev kararı almak zorunluluğunda kalacaktır" denildi.
Sendika, taleplerine yanıt bulamadığını ifade etti, uyuşmazlığın nedenini şöyle açıkladı: "Uyuşmazlığın temel noktalarının; son yıllarda gerçekleştirilen önemli büyümenin asıl mimarları olan çalışanların artan iş yükü ve verimliliklerinin işverence hiçbir şekilde gözetilmemesi, işlerin parçalanması sonucu birçok bölümde istihdam tasfiyesi dolayısıyla çalışanların gelecek kaygısına düşürülmesi, büyüme nedeniyle gerekli personel ihtiyaçları konusunda ağır kalınarak mevcut personelin kural ihlalleri ile çalıştırılmaya yönelinmesi şeklindeki yönetim tarzından kaynaklandığını belirlemiştir."
Diğer uyuşmazlık maddeleri ise şöyle;
* Sponsorluğu bulunan milyonlarca dolarlık kaynakların, özelleştirme paydaşlarına sunulan temettülerin personele gelince yok sayılmasını kabul edemeyiz.
* Uzun yıllar daha düşük ücret ve haklarla bu şirkete özveri ile hizmet etmiş eski sözleşmeli personelin ve intibaklar konusunda sorunu bulunan diğer personelin kıdemliliklerinin ortaklık kıdemlerinin gerektirdiği şekilde yeniden değerlendirilmesi talebimizde yanıt bulmamıştır.
* Yıllık izinlerin arttırılması, işçilerin mevcut kazanılmış haklarının korunması özellikle işverence tek taraflı değiştirilebilen Ortaklık Yönetmeliklerinin direkt personelin hakları ile ilgili olanlarının sendikanın onayı ile değiştirilebilmesi diğer önemli idari uyuşmazlıklardır.
* Diğer yandan sendikamızın, uçuş emniyetinin çalışanların biriken yorgunluğu ile direkt ilişkisi olduğu, çalışma koşullarının bu bilimsel veriler dikkate alınarak düzenlenmesi konusundaki temel yaklaşımı nedeniyle bilhassa İş Kanunu kapsamında bulunmayan uçucu personelin haklarının, toplu iş sözleşmesi ile düzenlenmesi yönündeki teklifleri yeterli personel olmadığı gerekçesiyle reddedilmektedir. Bu konuda toplu iş sözleşmesinde önemli bir uyuşmazlıktır.
(DİHA)