Üyesi olduğumuz Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) deprem dayanışma heyeti (ETUC Genel Sekreteri Esther Lynch – ETUC Genel Sekreter Yardımcısı Patrick Itschert – ITUC Avrupa Bölge Sekreteri Anton Leppik – ITUC Asya Pasifik Koordinasyon Müdürü Toshitaka Hayashi) ile 6 Şubat’ta 11 ili vuran deprem dayanışma ziyareti programının Ankara’da gerçekleşen ilk toplantısında Eş Genel Başkanımız Şükran Kablan Yeşil uluslararası sendikal harekete dayanışması için teşekkür ederken, deprem ile ilgili görüşlerimizi aktardı. Yapılması gerekenleri ifade ettiği toplantıda KESK olarak yürüttüğümüz faaliyetler konusunda da bilgi verdi.
ETUC ve ITUC deprem dayanışma heyetinin 2. Gününde ILO Türkiye Ofisi ve AB Türkiye Delegasyonu ile görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşmelerde ILO ve AB yetkilileri deprem bağlamında yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi verdi. KESK Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Şükran Kablan Yeşil KESK’in bu süreçte yürüttüğü faaliyetler ile psiko sosyal hizmetler hakkında bilgi verdi. Deprem bölgesinde ve diğer kentlerde depremzedelere yönelik kamu hizmetlerinin mevcut durumu ve niteliği hakkında bilgi vererek çözüm herkes için nitelikli ve sürdürülebilir kamu hizmetlerine dair çözüm önerilerimizi aktardık. Bu süreçte bölgede yer alan kamu emekçilerinin durumu ve ayrıca kadınların ve kadın kamu emekçilerinin yaşadığı sorunlara dair detaylı bilgiler aktararak sorunların çözümüne dair görüş ve önerilerimizi ilettik.
AB Türkiye Delegasyonu ve ILO Türkiye ofisi ile de yaptığımız görüşmelerimizin ardından Antakya’ya hareket etti.
ETUC Genel Sekreteri Esther Lynch’in başkanlık ettiği heyet Antakya’da ilk olarak Defne Çadır Kentine giderek eğitim ve sağlık başta olmak üzere sosyal yardımlarla ilgili çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Ardından, SES ve TTB ortak olarak ortak sağlık hizmeti sunduğumuz alana geçen heyet konteynerlerde sunulan hizmetleri yerinde gözlemledi. Gönüllü sağlık emekçileri konteynerlerde ve gezici olarak köylerdeki çalışmalar kapsamında depremzedelerin yaşadığı sorunlara dair gözlemlerini aktardı. Ayrıca, gönüllü ekipler bu çalışmaları yürütürken karşılaştıkları zorluklar ve nitelikli, sürdürülebilir ve herkes açısından erişilebilir kamusal hizmetlere yönelik acil ihtiyaçlar hakkında da bilgi verdi. Enkazdan çıkarılan molozların yaşam alanlarına ve tarım arazilerine dökülmesi hususuyla ilgili olarak Samandağ bölgesine gidilerek molozları yerinde gören heyet asbest ve bulaşıcı hastalık risklerine dikkat çekti.
Deprem dayanışma heyetinin çalışmaları gerçekleştirilen basın toplantısı ile son buldu. Basın toplantısında söz alan ETUC Genel Sekreteri Esther Lynch hükümete ve özel şirketlere bu süreçte sendikalarla ortak çalışmaları gerektiğini, deprem bölgesinde insan onuruna yakışır çalışma koşullarının sağlanmasının öneminin altını çizdi. Son olarak, deprem felaketinin uluslararası toplumun gündeminden düşmemesi ve dayanışmayı sürdürmek için çabalarının devam edeceğini belirtti.