Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Türkiyeli yetkilileri Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabına erişimi engelleyen korkunç kararını iptal etmeye çağırdı.
IFJ ve EFJ ayrıca mahkeme kararını Avrupa Konseyi’ne taşıdı. Karar Avrupa Konseyi Gazeteciliğin Korunması ve Gazeteciliğin Güvenliği Platformunu’na bildirdi.
“Henüz yetkililerden cevap yok”
Karar Avrupa Konseyi’nin ‘Media Freedom Alerts’ (Medya Özgürlüğü Uyarıları) sayfasında “Henüz yetkililerden cevap yok” notuyla paylaşıldı.
IFJ Genel Sekreteri: Bu net bir sansür
IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, kararla ilgili “Bu net bir sansür hareketi, basın özgürlüğüne ve demokrasiye büyük bir darbe. Türkiye’deki meslektaşlarımızla dayanışma içinde kalacağız. Kararın kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
“Bu korkunç karar derhal gözden geçirilmeli”
EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez, kararla ilgili “Bu büyük sansür eylemi tamamıyla keyfi ve gerekçeden yoksundur. Bu korkunç mahkeme kararının derhal yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Yasak onlarca siteyi ve hesabı hedef alıyor”
IFJ ise kendi internet sitesinde kararı kınayan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi, 16 Temmuz tarihinde “milli güvenlik” gerekçesiyle (internet yasası, madde 8/A uyarınca) aralarında bianet ve Gazete Fersude haber portallarının da olduğu 136 internet kaynağına erişimi engelleme kararı aldı.
“Söz konusu yasak, 15 internet sitesini ve (Facebook, Instagram, Twitter, Youtube ve Pinterest platformlarında yer alan) onlarca sosyal medya hesabını hedef alıyor.
“Keyfi ve hukuksuz…”
“Mahkemenin gerekçesiz kararı, Kasım 2000’den bu yana yayın yapan bianet’te yer alan en az 200 bin habere erişimi engelliyor.
“Mahkemenin kararı, EFJ’nin Türkiye’deki üyeleri Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve DİSK Basın-İş tarafından keyfi ve hukuksuz bir karar olarak oybirliğiyle kınandı.” (PT)
AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi,
AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi, Türkiye’de bianet ile birlikte 136 diğer sosyal medya hesapları ve internet sitelerine getirilen erişim engeline dikkat çekerek engele son verilmesi çağrısında bulundu.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Jandarma Genel Komutanlığının talebi üzerine Türkiye’de yayın yapan 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabına mahkeme kararıyla erişim engeli getirilmesine ilişkin derin kaygılarını ifade etti.
Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla erişim engeli getirilen internet adreslerinden biri de, Türkiye’de insan hakları konusundaki yazıları ve ifade özgürlüğüyle ilgili davaları haberleştirmesiyle bilinen bianet.org haber sitesi. İnternet sitesine erişim engellendikten sonra sitedeki 200 bini aşkın yazıya erişimin mümkün olmayacağı ifade ediliyor.
“Ülkenin basın özgürlüğüne yönelik taahhütlerini zayıflatıyor”
“Türkiye’deki saygıdeğer bağımsız basına ve diğer pek çok internet sitesine getirilen erişim engeli kararı konusunda derin bir kaygı içindeyim” diyen Désir, sözlerine şöyle devam etti:
“İnternet kaynaklarına erişimin engellenmesi, sadece büyük çaplı insan hakları ihlalleri durumunda veya kamu düzenine mevcut bir tehdit söz konusu olduğunda uygulanabilecek olağanüstü bir önlemdir. bianet, yayınlanmasında kamu yararı bulunan konularda habercilik yapan önemli bir basın kuruluşudur. Söz konusu karar, Türkiye’deki basın özgürlüğüne getirilen önemli bir sınırlamayı gösteriyor ve ülkenin basın özgürlüğüne yönelik taahhütlerini zayıflatıyor.”
“Türk yetkilileri, bu kararı yeniden gözden geçirmeye ve ifade özgürlüğü ile bağımsız basına saygı göstermeye çağırıyorum. İnternet haber kaynaklarına engelsiz erişim, vatandaşların farklı bakış açılarıyla birlikte inanılır ve güvenilir bilgiye erişim sağlayabilmesi için kilit öneme sahiptir” diyen Désir, söz konusu kararın ülkedeki mevcut İnternet yasasının ve Sulh Mahkemelerine ilişkin usullerin yeniden düzenlenmesine olan ihtiyacı bir kez daha ortaya koyduğuna da vurgu yaptı. (SD/AÖ)
Çeviri: bianet.org İngilizce editörü Selay Dalaklı
TGS
Jandarma Genel Komutanlığı’nın talebi üzerine Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği 136 haber sitesine, onların tweet ve facebook paylaşımına erişim engeli koydu. “Suç işlenmesinin engellenmesi” diye bir gerekçeye dayandırılan bu kararın hukukta hiçbir yeri yoktur. Demokrasiyi, ifade özgürlüğünü içine sindiremeyenlerin ilk akıllarına gelen şey yıllardır sansür ve halkın haber alma hakkına saldırı olmaktadır. Somut veriler yerine gerçeklikten uzak iddialara dayanan bu karar ile Türkiye’de zaten yerlerde sürünen ifade özgürlüğü, bir yara daha almıştır.
Hukukun en temel ilkeleri yok sayılarak alınan bu kararla birlikte ‘birilerinin hoşuna gitmeyen şeyler yazan’ her kurumun tehdit altında olduğu tescillenmiştir.
Söz konusu karar adalet duygusundan ziyade hesaplaşma duygusunu akıllara getirmektedir. Ortada işlenen bir suç yoktur, suç teşkil eden bir haber, içerik veya paylaşım yoktur. Ancak binlerce insanın takip ettiği Bianet gibi haber siteleri de dahil olmak üzere engel kararı verilmiştir.
19 yıldır halka doğru haberi ulaştırmaya çalışan Bianet başta olmak üzere kamuoyunu bilgilendirme amacı taşıyan hiçbir haber mecrası bu şekilde cezalandırılamaz. Bu yüzden derhal engelleme kararı kaldırılmalıdır. Basın özgürlüğünün bir ülkenin sosyal ve ekonomik gelişiminin temellerinden bir tanesi olduğunu düşünürsek bu kararı verenler ülkeye de ciddi zarar vermektedir. Kurulduğu günden bu yana gazetecilerin mesleki haklarını korumayı ve ifade özgürlüklerine sahip çıkmayı ilke haline getiren Türkiye Gazeteciler Sendikası, bu karara karşı her türlü meşru ve hukuki mücadeleyi yürütecektir. Basın özgürlüğünün birilerinin iki dudağının arasında olmadığını herkesin çok iyi bilmesi gerekmektedir.