Bugün Haber Sen Genel Merkez’inde yapılan basın toplantısı ile TRT’de “İstahdam Fazlası Kadro” adı altında kamusal yayıncılığı savunan TRT emekçilerine yapılan baskıya dair açıklama gerçekleştirildi. Basın metnini üye sendikamız Haber Sen Genel Sekreteri Burak USTAOĞLU okudu.
Konfederasyonumuz Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de, “TRT ye yapılan bu değişiklikler AKP’nin tüm kamu emekçilerine bakışını net bir şekilde göstermektedir. Haber-Sen in haklı mücadelesinde yanındayız ve mücadeleyi hep birlikte büyüteceğiz” dedi.
Basın açıklaması metni aşağıdadır:
TRT’DE KADROLAŞMA HAREKÂTI SÜRÜYOR
TRT’nin deneyimli, bilgili, birikimli yayıncılarını Kurumdan uzaklaştırmak için AKP 10 yılda üçüncü emekliliğe teşvik düzenlemesini yaptı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni devre dışı bırakarak ülkeyi Kanun Hükmünde Kararnamelerle ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile yöneten AKP, TRT tarihinin en büyük kadrolaşma harekâtını başlattı.
Bakanlıkların ve çeşitli kamu kurumlarının teşkilat yasaları KHK ile değiştirildi.
KHK ve sonrasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile TRT fiilen şirkete dönüştürüldü.
703 sayılı KHK ile TRT’de emekliliğe teşvik düzenlemesi ile “İstihdam Fazlası Personel”in diğer kamu kurumlarına gönderilmesine ilişkin düzenleme yapıldı.
TRT kapatılmıyor, küçültülmüyor ve özelleştirilmiyor ama “İstihdam Fazlası Personel” yaftasıyla deneyimli bilgili birikimle TRT emekçileri “Ya emekli ol, ya da diğer kamu kurumlarına gideceksin” denilerek “atıl” hale getiriliyor.
KHK’dan sonra TRT’de ikna odaları oluşturuldu. Emekliliği hak eden personel emekli olmamaları halinde diğer kamu kurumlarına gönderilmekle tehdit ediliyor.
Emekliliği henüz hak etmemiş çalışanlar da iş güvencesi ile tehdit ediliyor;
TRT emekçilerine, “Emekli olmayanlar, diğer kamu kurumlarına gönderilmeyenler TRT’de kadrolu çalıştırılmayacak, ‘Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Personel’ olarak istihdam edilecek” denilerek tehdit ediliyor.
TRT FİİLEN ŞİRKET OLDU.
KHK ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile TRT fiilen şirkete dönüştürüldü.
Yönetim Kurulu hem yandaşlar için bir gelir kaynağına dönüştürüldü hem de 15 günde bir yapılan toplantı 3 ayda bire çıkarılarak işlevsizleştirildi.
Şirket kurma, satıl alma ve ortak olma düzenlemesi genişletilerek TRT’nin tüm işlerinin şirketler aracılığı ile yapılmasının önü açıldı.
TRT ve TRT’nin kurduğu, satıl aldığı, yüzde 1 payla olsa bile ortak olduğu şirketler kamu ihale kanunu kapsamı dışına çıkarıldı.
Bu düzenlemelerin hedefi;
Bilgi, birikim ve deneyimi fazla olan TRT emekçilerinin tasfiye edilmesi,
İş güvencesinin ortadan kaldırılması,
TRT’nin tek adamla bir şirket gibi yönetilmesi
TRT’ye aktarılan kamu kaynaklarının hortumlatılmasının önündeki tüm engellerin kaldırılmasıdır.
TRT yönetimini,”İstihdam Fazlası Personel”in diğer kamu kurumlarına gönderilmesinden ve emekçileri iş güvencesi ile tehdit etmekten vazgeçmeye çağırıyoruz.
Biz HABER-SEN olarak bugüne kadar olduğu gibi işimize, aşımıza ve Kurumumuza sahip çıkmak için mücadelemizi sürdüreceğiz.
TRT emekçilerini, TRT’de örgütlü sendikaları işimize, aşımıza ve Kurumumuza sahip çıkmak için ortak mücadeleye çağırıyoruz.
KESK/HABER-SEN
MERKEZ YÖNETİM KURULU