Bu yıl içinde en az 867 işçi iş cinayetleri sonucu öldü. İş cinayetleri en çok inşaatlarda görüldü. Bu sektörde 278 işçiyi yitirdik. İstanbul 102 iş cinayetiyle en fazla iş cinayetinin gerçekleştiği şehir oldu. İstanbul’u İzmir ve Ankara izledi. Yaşamını yitiren işçilerden 15’i daha 14 yaş ve altı çocuklardı.
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2012 yılında en az 867 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İnşaat, tarım, maden ve enerji sektörleri, 2012 yılında iş cinayetlerinin değişmeyen adresi oldu. İSİG’in açıklamasında, 23 Aralık itibarıyla 2012 yılında yazılı, görsel ve dijital basından tespit edebilen veriler kadarıyla; iş cinayetleri sonucu 6ı’i kadın, 797’si erkek ve cinsiyetini öğrenilemeyen 9 işçi olmak üzere en az 867 işçi hayatını kaybetti.
YAŞAMINI YİTİREN ÇOCUK SAYISI: 34
İşçilerin 15’ini 14 yaş ve altı çocuk işçiler, 19’unu 1517 yaş arası genç işçiler, 162’sini 1827 yaş arası işçiler, 384’ünü 2850 yaş arası işçiler, 89’unu 51 yaş ve üstü işçiler ve 198’ini yaşı belirnemeyen işçiler oluştururdu.
İNŞAATLAR CİNAYETLERDE İLK SIRADA İSİG’den yapılan açıklamada ölümlerin adresleri değişmediği kaydedilerek, inşaat, tarım, maden ve enerji sektörlerinde neredeyse birbirinin kopyası iş cinayetleri meydana geldiği belirtildi. Sermaye ve AKP iktidarının Türkiye’nin lokomotifi olarak adlandırdığı inşaat sektöründe 2012 yılında en az 278 inşaat işçisi can verdi. Tarım ve ormancılık sektörü de inşaatlardan pek farklı değildi. Bu sektörde 2012 yılında en az 89 işçi can verdi… Sermayenin büyük yatırımlarıyla göze çarpan Enerji sektöründe ise en az 83 işçi iş cinayeti sonucu öldü. Madenlerde de iş cinayetleri bu yıl devam etti. 2012 yılında en az 80 maden işçisi can verdi. Yine sırasıyla metal, büro-eğitim-sinema, çimento-cam, belediye, petro-kimya-lastik, gıda, nakliye, tekstil, konaklama, denizyolu ve gemi-tersane sektörleri de iş cinayetlerinin yoğun yaşandığı alanlar oldu… Ayrıca ‘İş Yasası’ ile ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ kapsamına alınmayan ev işçilerinin iş cinayetleri sonucu ölümleri sürdü.
İŞ CİNAYETLERİNDE İSTANBUL BAŞI ÇEKTİ
İSİG’in açıklamasında, 2012 yılında kayıt altına alınan iş cinayetleri sonucu 102 ölüm İstanbul’da, 39 ölüm İzmir’de, 34 ölüm Ankara’da, 32 ölüm Adana’da, 29 ölüm Konya’da, 27 ölüm Bursa’da, 24 ölüm Gaziantep’te, 23’er ölüm Antalya ve Muğla’da, 20 ölüm Erzurum’da, 19 ölüm Eskişehir’de, 18’er ölüm Kayseri, Manisa ve Zonguldak’ta, 17’şer ölüm Samsun, Sivas ve Şanlıurfa’da, 16’şar ölüm Kahramanmaraş ve Kocaeli’nde, 15 ölüm Ağrı’da, 14’er ölüm Diyarbakır, Kırıkkale ve Sakarya’da, 13 ölüm Tekirdağ’da, 12’şer ölüm Balıkesir ve Mersin’de, 11 ölüm Trabzon’da ve 10 ölüm Malatya’da yaşandı…
‘İŞ GÜVENLİĞİ MÜCADELESİ ASLİ SORUN’
Bunların dışında, İSİG’in ve tüm bileşenlerinin bir yılı aşkın bir süredir iş cinayetlerine karşı mücadeleyi her alanda yükseltme gayreti içinde olduğu vurgulanan açıklamada, bu nolaada dünyanın birçok ülkesinde kabul edilen "28 Nisan İş Cinayetlerinde ölen ve Yaralananları Anma / Yas Günü" için Petrolİş Sendikası’nın Genel Merkezi’nde işçi aileleri ile birlikte bir etkinlik gerçekleştirdiği de hatırlatıldı. İş cinayetlerinde yakınlarını yitiren ailelerin mücadelesine de değinilen İSİG’in açıklamasının sonunda, " İşçi sağlığı ve güvenliği mücadelesi emek hareketinin asli örgütlenme sorunudur " denildi.
BİR YILDA YAŞANAN İŞ CİNAYETLERİ
İSİG, açıklamasında sadece veriler üzerinde durmayarak, bu yıl yaşanan iş cinayetlerini nedenlerini de hatırlattı.
Bunlardan bazıları şunlardı: Diyarbakır’dan İstanbul’a çalışmak için gelen 5 genç işçi 23 Ocak’ta Fatih ilçesinde kaldıkları evde çıkan yangında önce zehirlenerek sonra yanarak hayatlarını kaybetti. Adana Kozan’da yapılan Gökdere Köprü Barajı inşaatında 24 Şubat’ta meydana gelen patlama sonucu sulara kapılan 10 işçi hayatını kaybetti. 5 işçi arkadaşımızın cenazesine hala ulaşılamadı. Barajın sahibi EnerjiSA, inşaatı yapan ise Cengizözaltın şirketleriydi.
İstanbul Esenyurt’ta Marmara Park AVM inşaatının şantiyesinde çadırlarda kalmak zorunda bırakılan 11 işçi 11 Mart’ta çıkan yangında yanarak feci şekilde yaşamını yitirdi. Proje sahibi Ece TürkiyeDWS ortaklığı, ana yüklenici Kayı İnşaat ve onun taşeronu Kaidem şirketleriydi. Erzurum’da 3 Nisan’da, 5 TEDAŞ işçisi göz göre göre donarak ve boğularak yaşamını yitirdi. (Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bilirkişi raporunda ölen işçiler tali kusurlu bulundu) İstanbul Tuzla’da bulunan 6 Nisan’da Ada Tersanesi’nde çalışan 2 işçi iş cinayeti sonucu öldü.
Gaziantep’te sağlıkta dönüşüm politikalarının sonucu genç bir hekim Ersin Arslan 17 Nisan’da bıçaklanarak öldürüldü. Yine Nisan ayında ataması yapılmayan 3 eğitim emekçisi intihar etti….
Bir Cinayet Daha
MERSİN’de Pamukluk baraj inşaatında meydana gelen göçükte dün bir işçi öldü. Çamlıyayla İlçesi’nde yapımı devam eden Pamukluk barajında meydana gelen bu göçükte bir işçi yaşamını yitirirken, 2 işçi de yaralandı. Barajda kepçe operatörü olarak çalışan 47 yaşmdaki Mustafa Çobanoğlu, aşırı yağışlar nedeniyle oluşan heyelanda toprak altında kaldı. Çobanoğlu olay yerinde yaşamını yitirirken, 2 işçi de yaralandı. Yaralı işçiler hastaneye kaldırıldı.
Böylece son yıllarda ataması yapılmadığı için intihar ederek aramızdan ayrılan öğretmenlerin sayısı 36’ya ulaştı. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda ise iş cinayeti sonucu ölen 26 yaşında genç bir sinema emekçisi olan Selin Erdem, set emekçilerinin güvencesizliğinin somut bir göstergesiydi.
Giresun Dereli’de yapımı süren " Şuta " isimli HES inşaatında kalıp dökme işlemi yapılırken kalıpların patlaması sonucu 15 Mayıs’ta 4 işçi olay yerinde hayatını kaybetti, ölen işçilerden Eren Erdem 16 yaşındaydı ve sigortasız çalışıyordu. Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde 4 Haziran’da temizlik için gittiği villada girişteki çelik kapıya dokununca elek trik akımına kapılan 21 yaşındaki Nurgül Büyükkınıklı yaşamını yitirdi.
TBMM’de 15 Haziran’da ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’görüşülürken Meclis kapısında atık su gideri çalışması yürüten Nadir Kekilli adlı işçi göçük altında kalarak can verdi. Adana’da 7 Temmuz’da bir temizlik firmasında çalışan Pakize Akçan, Toros Mahallesi’nde bir apartmanın 8. katındaki bir evde cam silerken aşağı düşerek hayatını kaybetti.
Muğla’da 9 Ağustos’ta orman yangınını söndürme çalışmalarını yürüten helikopter düşerek yandı ve 5 işçi aramızdan ayrıldı..
İstanbul Sarıyer’de 2 Ekim’de Hale Eğitim Hizmetleri ve Pazarlama San. Tic. AŞ’nin tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü arazisinde yapılmakta olan sosyal tesis inşaatında 3 işçi hayatını kaybetti…
Suryapı İnşaat’ta 2 Kasım’da 4 işçi zehirlenerek aramızdan ayrıldı… Eylül, Ekim ve Kasım aylarında Manisa Uyar Madencilik’te aynı nedenlerle 3 işçi can verdi. Şirketin yakınlarını kaybeden ailelere dava açmamaları için sözleşme dayattığı ortaya çıktı.
İstanbul Şile’de 5 Aralık’ta batan geminin 9 mürettebatı, kurtarma botundaki iki kaptan ve kurtarma faaliyetine katılan bir balıkçı olmak üzere 12 denizci boğularak hayatını kaybetti. Kurtarma gemisinin arızalı olduğu, emekçilerin, işinizi kaybedersiniz tehdidiyle zorla göreve çıkarıldığı ortaya çıktı.
Kaynak: Birgün