İflastan kurtulmak için çözümü emekçilerin sırtına yıkan, kemer sıkma önlemlerinden geri adım atmayan Papandreu Hükümeti’ne karşı Yunan halkı grevi örgütlüyor. Yunanistan’da emekçiler, 3 haftada 9 greve gidecek.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği (AB) liderleri ile kendi halkı arasındaki tercihi yapan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’yu sıkıntılı günler bekliyor. Yaşanan krizin faturasının emekçilere kesilmesine karşı çıkan Yunan halkı, yapmayı planladığı grev ve protesto gösterilerini takvime bağladı.
Emekçilerin taleplerini görmezden gelen Papandreu hükümetine karşı, Yunan halkının aylardır süren eylemine bakıldığında ve oluşturulan eylem takvimi incelendiğinde uzunca bir zaman devam edecek grev ve protesto planı ile Papandreu’nun ekonomi politikalarını halkın istekleri doğrultusunda yeniden düzenlemek zorunda kalması bekleniyor.
Mali krizle mücadele söylemiyle uygulamaya koyulan reformlara toplumun tüm kesimlerinden tepkiler sürerken, reformlar çerçevesinde yüksek eğitim alanına getirmek istenilen değişikliklere itiraz eden öğrencilerin yüksek öğretim kurumlarındaki işgal eylemleri devam ediyor. Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve üniversite öğretim üyeleri de 17 Eylül’de 24 saatlik grev karar alarak öğrencilerin eylemine destek verdi.
17 Eylül tarihinde ADEDY Genel Sekreteri İliyas İlyopulos’un yaptığı açıklama Yunanistan’da değişimin emekçilerin birliğiyle gerçekleşeceğinin habercisi niteliğinde. İlyopulos, gerçekleştirdikleri grevin bir uyarı grevi olduğu, daha sonra Yunanistan İşçi Konfederasyonu’nun (GSEE) katılacağı başka grevler de olacağı, hükümetin önüne iki seçeneği gündeme getirmesi gerektiği, bu doğrultuda ya ülkenin politikasının değiştirilmesi ve ülkeyi kurtarması ya da karar vermesi için halka görev vermesi gerektiğini belirtti.
Eylemlerin sonunda Yunan halkından yana adımların atılmaması durumda ise mevcut düzeni temelden sarsacak sosyal patlamaların yaşanılacağı belirtiliyor.
Yunanistan’daki Grev Takvimi Şu Şekilde:
17 Eylül: Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve üniversite öğretim üyeleri dün 24 saatlik grev kararı aldı. ADEDY, reformlar çerçevesinde yapılan kamu kuruluşlarındaki birleşme ve işten çıkarılmalara itiraz etti.
17-18 Eylül: Kamu çalışanlarının grevine ek olarak hava trafik kontrolörleri de 48 saatlik greve başladı.
21 Eylül: Hükümetin reformlar çerçevesinde yüksek eğitim alanına getirmek istediği değişikliklere itiraz eden öğrencilerin yüksek öğretim kurumlarındaki işgal eylemleri sürerken, üniversite öğretim üyeleri 24 saatlik grev kararı aldı.
22 Eylül: Maaş kesintilerini ve işten çıkarılmaları protesto eden öğretmenler, 24 saatlik bir grev gerçekleştirecek.
25 Eylül: Hava trafik kontrolörleri 24 saatlik iş bırakma eylemi yapacak. Havaalanlarının kapatılmasının planlandığı grevlerde uçuşlar iptal edilecek. 28 Eylül’de ise 4 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirilecek.
29 Eylül: Ulaştıma Bakanlığı önünde başlayacak protesto gösterilerinde taksi sahipleri ve sürücüleri kontak kapama eylemi gerçekleştirecek.
3-4 Ekim: Öğretmenlerin 48 saatlik grevine reformlar sonucu üniversitelerdeki fon kaynaklarının kesintiye uğraması ve maaşlarının düşürülmesini protesto eden öğretim görevlileri de katılacak.
6 Ekim: Kamu sektörü çalışanları ADAY’nin organizasyonuyla 24 saatlik yeni bir greve gidecek