Diyarbakır’ın Bağıvar Beledisi’nde 11 tuğla fabrikasının içileri, çalışma şartlarının zorluğu, ücret düşüklüğü ve sosyal güvencelerinin bulunmaması nedeniyle bugün itibari ile iş bıraktı. İşçiler, kamuoyundan duyarlılık istedi.
Diyarbakır Bağıvar’da bulunan İnci, Bloksan, Çağdaş, Saran, GAP, Özdicle, Diyari, Dicle, Topraksan, Kilsan ve Eba fabrikalarında çalışan işçiler, 4 yıldır ücretlerine zam alamadıkları ve sosyal güvencelerinin bulunmadığı gerekçesiyle iş bıraktı. Sabahın erken saatlerinde iş bırakan işçiler, yolu trafiğe kapattı. Yol kesen işçilerle jandarma arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.
Zam istemelerine rağmen zam yapılmadığını 3 ayda bir maaş alabildiklerini ifade eden İzzettin Güzel isimli işçi, fabrikalarda kaçak işçi çalıştırıldığını söyledi. Sorunlarını Diyarbakır Valiliği, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker’e ilettiklerini belirten Güzel, "Ama bir faydası olmadı. Herkes oyalamak için tamam dedi. Ama kimse bu konu üzerinde durmadı. Yani anlayacağınız çalmadığımız kapı kalmadı. Biz dilenmiyoruz, sadece hakkımız olanı istiyoruz" diye konuştu.
Günde 16 saat çalışıyorlar
Tuğla Fabrikasında traktör şoförü olarak çalışan Cihan Metin ise, 100’e yakın şoförün çalıştığı fabrikalarda bazı şoförlerin kaza yaptığını ve şu an işsiz bir şekilde sosyal haklarından yoksun bir şekilde evlerinde yattığını belirtti. Aldıkları ücretinde kendilerin yetmediğini ifade eden Metin, "750 YTL maaş veriyorlar. Onu da gözümüzden çıkarıyorlar. 16 saat çalışıyoruz. Doğru dürüst ailemizi göremiyoruz. 4 yıldır durmadan tuğlaya zam geliyor. Ama biz 4 senedir zamsız ve sigortasız çalışıyoruz. Bir gün işe gitmesek maaşımızdan kesiliyor. Buraya gelen sigortacılara da rüşvet vererek geri yolluyorlar" diye konuştu. Bir an önce taleplerinin karşılanması, sorunlarının çözülmesi için yetkili kurumlara seslen Metin, "Biz Kürdüz diye kimse bize sahip çıkmıyor. Bizim hakkımızı soran yok. Neden sadece biz fakir insanlar ezilmeye mahkumdur. Bir hastamız oluyor yeşil kartımız ve sosyal haklarımız olmadığını için hastaneye götüremiyoruz" dedi.
İşverenler ise yoğun bir işçi sirkülasyonu olduğunu ifade ederek, bu şartlarda sigorta yapmanın zor olduğunu savundu. İşçilere haklarını verdiğini iddia eden işverenler, işçilere sabit olarak kendilerine işçilik yapmalarını ve sigortalı olarak ancak asgari ücrete çalıştırabileceklerini kaydetti.
(DİHA)